Takaisin
 19.6.2018
uutiskuva

Sodankylän hyvinvointikeskuksen taiteilijaksi valittu Kaija Kiuru - Taiteen edistämiskeskus tukee taidehankintaa

Sodankylän hyvinvointikeskuksen taiteilijaksi on valittu kuvataiteilija Kaija Kiuru (s. 1959 Sodankylässä). Hän on valmistunut kuvanveistäjäksi Lahden taideinstituutista ja opiskellut taiteellisen työnsä ohella myös ympäristönsuojelua ja ympäristökasvatusta sekä suorittanut filosofian maisterin tutkinnon pääaineenaan taidehistoria.

Yksimielisen päätöksen taiteilijavalinnasta on tehnyt yhteistyöryhmä, johon kuuluvat Sodankylän kulttuurisihteeri Merja Leinonen, vs. perusturvajohtaja Kati Aikio, kunnanhallituksen edustaja Kauko Nurmela, YIT:n edustajina suunnittelupäällikkö Hanna Keskiaho ja arkkitehti Merja Pesonen sekä kuvanveistäjä Minna Kangasmaa. Sodankylän kunnanhallitus on varannut 40.000 € määrärahan taiteen hankkimiseen prosenttiperiaatteella hyvinvointikeskukseen.  Lisäksi taidehankintoihin on saatu lisärahoituksena Taiteen edistämiskeskuksen erityisavustusta 25.000 €. Avustuksen myöntämisen kriteerinä on käytetty hankkeen taiteellista laatua ja vaikuttavuutta. Sodankylä sai hakemansa avustuksen täysimääräisenä. 

Taiteilija Kiuru inspiroituu luonnosta ja pohjoisesta

Hyvinvointikeskuksen taitelijaksi valittu Kaija Kiuru on monipuolinen taiteilija ja hänen tuotantoonsa kuuluu installaatioita, valokuvia, veistoksia ja ympäristötaidetta. Hänen aikaisempia julkisia teoksiaan ovat mm. maisemointityöt Pallas-Ylläsjärven kansallispuistossa ja julkisivuteos Kuivasrannan päiväkodissa Oulussa. Hänen teoksiaan on useiden kaupunkien ja taidemuseoiden kokoelmissa sekä Valtion taidekokoelmassa ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmassa. Kaija Kiuru on Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Lapin Taiteilijaseuran jäsen. Hänen teoksiinsa voi tutustua osoitteessa www.kaijakiuru.net

Hyvinvointikeskus tuo taiteen jokaisen vierailijan ulottuville 

Sodankylän hyvinvointikeskuksessa taide on integroituna rakennuksen arkkitehtuuriin. Hyvinvointikeskuksen pääteos sijoittuu sisääntuloaulaan, jossa se toivottaa kansalaiset tervetulleeksi elämyksiä nostattavalla tavalla. Taidetta sijoitetaan myös eri odotustiloihin. Taide edistää paranemista ja hyvinvointia. Parhaimmillaan hoitokäynteihin liittyvät pelot ja stressi lievittyvät ja taide väreineen ja muotoineen tuo lohtua vaikeaan elämäntilanteeseen. Sisätilojen värisävyjä on poimittu Lapin luonnosta. Nykyisen terveyskeskuksen olemassa oleva taide on inventoitu ja sitä tullaan sijoittamaan suunnitellusti hyvinvointikeskukseen. Kokoelmaan kuuluu mm. kuvanveistäjä Erkki Alajärven isoja puureliefejä. 

Hyvinvointikeskuksen taide tulee tuottamaan elämyksiä isolle joukolle kansalaisia. Hyvinvointikeskuksen tilaratkaisut mahdollistavat järjestöjen ja yksityisten palveluntuottajien toimimisen samoissa tiloissa. Hyvinvointikeskuksen taiteesta pääsevät nauttimaan myös vierailijat, joita kiinnostavat hyvinvointikeskuksen omaleimaiset piirteet: ensimmäinen elinkaarimallilla rakennettu Sote -rakennus Suomessa, maailman pohjoisimpia LEED - ja prosenttitaidehankkeita. Hyvinvointikeskuksen prosenttitaidehankinnat ovat kunnalle uudenlainen avaus, joka tullaan ottamaan huomioon tulevissa rakennushankkeissa.

Lisätiedot: Kati Aikio, vs. perusturvajohtaja kati.aikio@sodankyla.fi, 040 - 533 0091


Päivitetty: 7.11.2018 22:05

Tiedostot

No content found

Linkit

No content found