Takaisin
 18.2.2022

Koronaviruksen testauskriteerit muuttuvat

​Sodankylässä koronaviruksen testauskriteerit muuttuvat 19.2.2022 alkaen. 

Jatkossa terveydenhuollossa tapahtuvaa testaamista suositellaan lievissä oireissa seuraaville: 

  • Raskaana olevat ja alle kuuden viikon sisällä synnyttäneet 
  • Potilas- ja asiakaspalvelutyötä tekevät sosiaali- ja terveysalan työntekijät  
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden potilaat / asukkaat  
  • Terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan lääketieteellisin perustein vaikea-oireiset tai vakavan taudin riskiryhmään kuuluvat potilaat 

Lisäksi testiin voivat hakeutua oireiset, alle 16-vuotiaat lapset, jos huoltajalla on tarve tartuntatautipäivärahalle eikä lapsella ole vakuutusta kattamaan kustannuksia todistuksen saamiseksi. 

Lieväoireisia ei testata muilla kriteereillä. 

Oireettomia testataan terveydenhuollossa vain seuraavasti: 

  • Sote-alan työntekijät, mikäli he ovat altistuneet koronavirukselle perheen / saman kotitalouden kautta. Testausta tehdään 5 vuorokauden ajan viimeisestä altistumisesta (ensisijaisesti suositellaan kotitestausta). 
  • Akuutti- ja kuntoutusosastolle otettavat potilaat tulosyystä riippumatta 
  • Maahantulotestit tartuntatautilain edellyttämällä tavalla 

Mikäli työnantaja edellyttää työntekijältä sairauslomatodistusta, on ensisijaisesti oltava yhteydessä omaan työterveyshuoltoon todistusta ja mahdollista testausta varten. 

Kotitestejä voi halutessaan käyttää. Positiivisen kotitestin tulosta ei kuitenkaan enää varmenneta terveydenhuollossa, jos henkilö ei kuulu edellä mainittuihin, testattaviin ryhmiin. 

Positiivisen tuloksen joko koti- tai virallisesta testistä saanutta henkilöä suositellaan välttämään sosiaalisia kontakteja 5 vuorokautta oireiden alusta niin, että ensimmäinen päivä on oireiden alkamispäivä. Mikäli voimakas oireilu jatkuu, on syytä jatkaa sosiaalisten kontaktien välttämistä tämän jälkeenkin.


Päivitetty: 7.11.2018 22:05