Takaisin
 17.1.2022

Uudet koronakaranteeni- ja eristyskäytännöt Sodankylässä

​Lapin sairaanhoitopiirin infektiontorjuntayksikkö muutti ohjeistustaan koronakaranteenien ja eristyksen suhteen perjantaina 14.1.2022. Sodankylän kunnassa tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa karanteenin pituus on 5 vuorokautta altistumisesta ja sairastuneen eristys kestää pääsääntöisesti 7 vuorokautta.

Altistuneen karanteeni kestää 5 vuorokautta

Karanteenin pituus altistumistapauksissa on siis viisi vuorokautta. Altistuneita, joilla on täysi rokotesuoja (kaksi rokotetta tai enemmän ja viimeisestä rokoteannoksesta vähintään viikko) tai jotka ovat sairastaneet koronan kahden kuukauden sisällä, ei määrätä karanteeniin. Heidän tulisi välttää tarpeettomia lähikontakteja ja tehdä kotitesti päivittäin viiden vuorokauden ajan altistumisesta. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö testataan Sopukassa.

Karanteeniohje koskee kaikkia altistumistilanteita, pois lukien perhealtistukset. Sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvat asetetaan aina karanteeniin, vaikka heillä olisi täysi rokotesuoja tai he olisivat sairastaneet koronan kahden kuukauden sisällä. Karanteenin pituus on viisi vuorokautta. Karanteenipäivien laskeminen aloitetaan aina viimeisenä sairastuneen sairastumispäivästä. 

Koulualtistumisissa koko luokkaa ei enää automaattisesti aseteta karanteeniin, vaan vain rokottamattomat tai yhden rokotteen saaneet määrätään karanteeniin.

Tartunnan saaneella eristys kestää vähintään 7 vuorokautta

Tartunnan saaneella henkilöllä eristyksen kesto on vähintään seitsemän vuorokautta. Sairastuneen tulee olla ollut kaksi vuorokautta oireeton ennen eristyksen purkamista. Tarvittaessa eristystä siis jatketaan seitsemää vuorokautta pidemmäksi.

Sekä karanteeni- että eristyspäivien laskeminen tehdään niin, että altistumis- tai sairastumispäivä on päivä 0. Karanteenissa tähän lisätään viisi vuorokautta ja eristyksessä vähintään seitsemän vuorokautta. Oireettoman positiivisen kohdalla positiiviseksi vastatun testin ottamispäivä on päivä 0 ja tähän lisätään seitsemän vuorokautta eristyksen keston määrittämiseksi.

Tartunnanjäljitystä keskitetään

Sodankylässä on viikon 2 aikana todettu 90 koronatartuntaa. Suurten tartuntamäärien vuoksi tartunnanjäljitys keskitetään positiiviseksi todettujen henkilöiden todellisiin lähikontakteihin. Mikäli saat tiedon mahdollisesta altistumisesta, mutta et saa yhteydenottoa kunnan jäljitystyöntekijöiltä, voit elää normaalisti ja noudattaa yllä olevaa ohjetta kotitestien käytöstä.

Pyydämme välttämään altistumisia koskevia yhteydenottoja Sopukkaan. Jäljitystyöryhmä on yhteydessä altistuneisiin yllä olevan mukaan.


Päivitetty: 7.11.2018 22:05