Takaisin
 3.12.2021
uutiskuva

Sosiaali- ja terveydenhuollon Omaolo-palveluita laajennetaan Sodankylässä

​Omaolo-palvelu on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu, jossa voi tehdä ympäri vuorokauden esimerkiksi oire- ja palveluarvioita sekä lähettää tuloksia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Palvelun tavoitteena on antaa yhdenvertaista palvelua ja yleistä ohjausta ympäri Suomea. Omaolo-palvelut otettiin Sodankylässä käyttöön viime kesänä ja nyt tarjolla olevat palvelut laajenevat. Palvelu toimii osoitteessa www.omaolo.fi.

- Omaolon kautta kuntalaiset voivat tehdä oirearvioita kätevästi omalta kotisohvalta sekä arvioida palvelutarvetta. Omaolo tarjoaa omahoito-ohjeita, minkä lisäksi osan tuloksista voi lähettää paikallisille sosiaali- ja terveydenalan ammattilaisille, jotka ovat tämän perusteella suoraan yhteydessä asiakkaaseen, kertoo Sodankylän kunnan fysioterapeutti ja Omaolo-palvelun pääkäyttäjä Riina Kuukasjärvi.

- Tätä palvelua kannattaa käyttää matalalla kynnyksellä oman terveyden hoitamiseksi, Kuukasjärvi kannustaa.

Omaolossa voi tehdä 16 erilaista terveydenhuollon oirearviota. Sodankylässä yhdeksässä oirearviossa on mahdollista saada paikallinen palveluohjaus ja tarvittaessa lähettää yhteydenotto terveydenhuollon ammattilaiselle. Palveluohjaus tarkoittaa, että kuntalainen saa paikkakuntakohtaiset jatko-ohjeet, jolloin häntä saatetaan esimerkiksi ohjeistaa soittamaan päivystykseen, lähettämään oirearvio ammattilaiselle tai ottamaan omahoito-ohjeet käyttöön.

Sodankylässä käytössä ovat alaselkäkivun, hengitystietulehduksen, koronavirustaudin, kurkkukivun, olkapääkivun, polven oireen, seksitautiepäilyn, virtsatietulehduksen ja yleisen oirekyselyn oirearviot. Lisäksi sodankyläläiset voivat tehdä Omaolon kautta palvelutarvearvion henkilökohtaisesta avusta, kodin ulkopuolella liikkumisen avusta sekä omaishoidon tarpeesta. 

Omaolon antamat suositukset ovat aina henkilökohtaisia, eikä saatuja ohjeita voi verrata keskenään eri käyttäjien välillä.

- Omaolo säästää asiakkaan aikaa jonottamiselta sekä turhilta hoitokäynneiltä. Samalla ammattilaiset saavat paremmat ennakkotiedot asiakkaasta, jolloin asioita ei tarvitse selittää moneen kertaan, Kuukasjärvi selventää palvelun hyötyjä.

Alkuvuodesta 2022 Omaolossa tullaan ottamaan käyttöön myös 1,5-vuotiaiden ja 5. luokkalaisten määräaikaistarkastusten kyselylomakkeet sekä nuorten ja aikuisten hyvinvointitarkastukset. Nämä tarkastukset ovat ammattilaislähtöisiä, jolloin asiakas saa kutsun tarkastukseen terveydenhuollon ammattilaiselta.

Lisäksi Omaolossa voi tehdä jo nyt erilaisia hyvinvointia tukevia ja parantavia valmennuksia sekä terveystarkastuksen. 

Palveluun voi tutustua ja ottaa käyttöön osoitteessa www.omaolo.fi.


Päivitetty: 7.11.2018 22:05