Takaisin
 22.2.2021

Vastaa kyselyyn: Kaivostoiminnan koetut vaikutukset Sodankylässä

Hyvä kuntalainen! 

Kutsumme sinut osallistumaan Lapin yliopiston laatimaan kyselytutkimukseen, jossa selvitetään kaivostoiminnan vaikutuksia ja sodankyläläisten mielipiteitä kaivostoiminnasta. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa kaivostoiminnan kestävää kehittämistä varten Sodankylän kunnalle, kaivosyhtiöille ja sidosryhmille, kuten ympäristöviranomaisille. 

Kyselyn pyrkimyksenä on, että mahdollisimman moni kuntalainen voi itse kertoa omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan kaivostoiminnasta. Vastauksia on tullut jo yli 200 (3.3.2021), mutta Lapin hiihtolomaviikon takia jatkamme vastausaikaa 22.3. 2021 asti

Lapin yliopisto on toteuttanut samanlaisen kyselyn vuosina 2016 ja 2018. Kun kysely uusitaan säännöllisesti, kertyy seurantatietoa mahdollisista muutoksista koetuissa vaikutuksissa ja siinä, miltä kaivostoiminta kuntalaisten silmissä näyttää.  

Vastaajien kesken arvotaan 100 euron lahjakortti kyselyn sulkeutumisen jälkeen. Arvontaan voit osallistua täyttämällä yhteystietolomakkeen, johon sinut ohjataan automaattisesti kyselyyn vastattuasi. Huom! Lomakevastaukset käsitellään erillään arvontaa varten annetuista yhteystiedoista – kyselyyn voi siis vastata levollisin mielin; yksittäisiä henkilöitä ei voi tunnistaa.  Arvonta on siis kyselystä erillinen ja osoitetiedot tuhotaan välittömästi sen jälkeen, kun arvonta on suoritettu. Lomaketieto on anonymisoitua tietoa eli lomakkeeseen ei tule henkilökohtaisia tunnistetietoja. Lapin yliopistolla noudatetaan EU:n tietosuoja-asetusta ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan hyvän tieteellisen käytännön ohjeistusta  (linkki: https://www.ulapland.fi/FI/Tutkimus/Vastuullinen-tutkimus/Hyva-tieteellinen-kaytanto).

Lomakeaineiston perusteella kirjoitetaan avoimesti saatavilla olevat suomen- ja englanninkieliset tutkimusraportit. Kyselyn tuloksista järjestetään myös yleisötilaisuus Sodankylässä syksyllä 2021. Aineistoa säilytetään käyttäjätunnuksen ja salasanan suojassa Lapin yliopiston palvelimella viisi vuotta. Aineistoa käsittelevät tilasto-ohjelmalla vain tutkija ja tutkimusassistentti. Aineistoa käsitellään kokonaisuutena niin, että yksittäisiä vastaajia ei voi tunnistaa. Lomakekyselyn pohjalta voidaan kirjoittaa myös tieteellisiä artikkeleja.

Tästä linkistä pääset selosteeseen, jossa kuvataan tietojen käsittely:
Kaivostoiminnan koetut vaikutukset_Tutkimuksen tietosuojaseloste.pdf

Vastaamalla kyselyyn annat vapaaehtoisen suostumuksesi aineiston käyttöön tässä tutkimuksessa ja siihen liittyvissä julkaisuissa kuvatulla tavalla. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Voit keskeyttää vastaamisen milloin tahansa. Vastaukset tallentuvat vasta kun painat Lähetä-painiketta.

Kyselyn ovat rahoittaneet Sodankylän kunnassa toimivat kaivosyhtiöt ja kunta on osallistunut kyselyn suunnitteluun. Jos jokin askarruttaa, otahan yhteyttä! 

Vastaamaan pääset tästä:
Kysely: Kaivostoiminnan koetut vaikutukset Sodankylässä

Ystävällisin terveisin Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta
 
Leena Suopajärvi                                                                          Mari Tulilehto 
yliopistontutkija                                                                            tutkimusassistentti 
leena.suopajarvi@ulapland.fi                                                        mari.tulilehto@gmail.com 
040 4844 234                                                                                044 09894824 

Päivitetty: 7.11.2018 22:05