Takaisin
 12.2.2020
uutiskuva

Uutinen päivitetty 11.2.2020: Sodankylän vanhan jäähallin katto romahti lumen painosta

Sodankylän vanhan, jo käytöstä poistetun jäähallin katto romahti lumen painosta maanantaina 10.2. Vanha pressuhalli oli poistettu luistelukäytöstä uuden jäähallin valmistuttua kesällä 2019. 2500-neliöinen halli on rakennettu vuonna 1995.

Sodankylässä talvi on ollut poikkeuksellisen runsassateinen ja kelit vaihtelevat. Vanhan pressuhallin katolta olivat lumet pudonneet luonnollisesti jo kertaalleen tammikuun ensimmäisellä viikolla. Katolla ei ollut turvakameratallenteen mukaan poikkeuksellisen paljoa lunta. 

Joulun jälkeen sataneen lumen pudotustyöt oli suunnitelmallisesti aloitettu kunnan kiinteistöhuollon toimesta maanantai-aamuna 10.2. Pressuhallin katolta lumenpudotustyöt on suoritettu jo yli kymmenen vuotta samalla menetelmällä; lämmittämällä hallia sisäpuolelta, jolloin lumet saadaan pudotettua hallitusti. Lämmittimien käyttö vaatii lauhan kelin, minkä vuoksi lumienpudotus suunniteltiin tehtävän alkuviikosta kelien lauhtuessa. Lumienpudotustyöt suunniteltiin edellisellä viikolla. Kunnan teknisen johtajan Matias Ylirieston mukaan lauhtunut keli ja aamun vesisade todennäköisesti muuttivat lumen raskaaksi, minkä vuoksi pressuhallin rakenteet romahtivat. 
Vanha pressuhalli on toiminut kunnan omana varastotilana. Pressuhalli on ollut tarkoitus purkaa ja poistaa käytöstä kokonaan. Halli on tarkastettu säännöllisesti ja viimeisein tarkastus hallin rakenteille ja peitteille on tehty vuonna 2017 Besthall Oy:n toimesta. Raportin mukaan halli oli elinkaarensa loppupuolella, mutta ikäisekseen hyvässä kunnossa ja turvallista käyttää. Romahduksessa ei tullut henkilövahinkoja ja alue on eristetty. Alueelle pääsy on ehdottomasti kielletty, sillä halli ja sen ympäristö eivät ole turvallisia. 

Tekniset palvelut suunnittelevat jatkotoimenpiteet jännittyneiden terärakenteiden purkamiseksi ja alueen raivaamiseksi. Alueella kulku on asiattomilta ehdottomasti kielletty, sillä alue ei ole turvallinen. Jäähallin ympärys on suojattu suoja-aidoin ja alueella on ympärivuorokautinen kameravalvonta. Sodankylän kunta tiedottaa raivaustöiden etenemisestä. Erityisesti kaikkia vanhempia pyydetään muistuttamaan alueella liikkuvia lapsiansa, että pressuhalliin tai sen ympäristöön ei ole turvallista mennä. Päivitetty: 7.11.2018 22:05

 Ajankohtaista