Sodankylän kalamaistiaiset esillä messuilla – lähiruokaa voi hyödyntää luovasti

Sodankylän kunnan ruokahankkeiden osaston vetonaulana olivat maistiaiset Lokan kalasta.

Perinteiset Maaseudulta käsin -messut järjestettiin Tervolan Louella 30.–31. elokuuta. Sodankylän kunnan ruokahankkeet osallistuivat messuille yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Pääsylippuja messuille myytiin yli 7 000, mikä vakuuttaa lähiruoan vetovoimasta. Kävijöiden joukossa oli myös suurten organisaatioiden luottamushenkilöitä.

– Heille oli yllätys, että paikallisesta kalasta saadaan maistuvaa ruokaa yhtä edullisesti kuin tukusta kilpailuttamalla, kertoo Lappilaista kalaa ammattikeittiöille -hankkeen projektipäällikkö Simo Alaruikka.

Lähiruoasta on moneksi

Sodankylän kunnan ruokahankkeiden osaston vetonaulana olivat kalamaistiaiset Lokan kalasta. Maisteltavana oli tomaattiahventa, haukikeittoa, kasviskeittoa kauden kasviksista sekä tomaatti- ja yrttihaukea.

– Lähiruokaa maistellessa oli helppo jutella ihmisten kanssa ja kysellä kalankäyttötavoista ja lähiruuasta ylipäätään. Selvisi, että lähiruoka on edelleen arvostettua.

Alaruikan mukaan moni kiitteli sitä, että paikallista ruokaa esitellään. Myös hyvä maku ja ruodottomuus saivat asiakkailta kiitosta. Monelle oli yllätys, kuinka maukasta ruokaa tutuista kaloista saa.

Maistettavana olleen haukikeiton ohje oli saatavilla messuosastolla, ja moni ottikin reseptin talteen. Messukävijöiden kanssa keskustellessa esille nousivat myös ruoanlaittotottumukset. Alaruikan mukaan kalaa hyödynnetään ruokana edelleen varsin yksipuolisesti.

– Haukea syödään yleensä paistettuna, jotkut tekevät hauesta kalapihvejä tai -pyöryköitä. Siihen se sitten usein jääkin. Tuote-esittelyjä yleisötapahtumissa ja kaupoissa tarvitaan, jotta kalan monipuoliset käyttömahdollisuudet saadaan ihmisten tietoon, hän rohkaisee.

 

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Simo Alaruikka
Projektipäällikkö, Lappilaista kalaa ammattikeittiöille -hanke
simo.alaruikka@sodankyla.fi
p. 040 144 8101

Muita tiedotteita