Kalaseminaari Sodankylässä 27.8. – esillä paikallisen kalan merkitys
Sodankylän kunta ja Lapin Kalaleader järjestävät kalaseminaarin keskiviikkona 27.8.2025 klo 14.30–17.30 kunnanviraston valtuustosalissa. Tilaisuuden aiheena on paikallisen kalan merkitys osana kestävää kehitystä, elinkeinokalataloutta ja ruokaturvaa. Ohjelmassa kuullaan asiantuntijoiden ja kalastajien puheenvuoroja sekä keskustellaan Sodankylän kestävän kehityksen ratkaisuista.

Sodankylän kunta liittyi HINKU-kuntaverkostoon jo vuonna 2022, ja tavoitteena on vähentää päästöjä 80 % vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2007. Ilmastonmuutos muuttaa pohjoisia vesiekosysteemejä lämmittämällä vesiä ja vähentämällä jääpeitettä, mikä uhkaa perinteisiä kalavesiä ja paikallisten kalakantojen vakautta. Nämä muutokset vaikuttavat suoraan kalastajien toimeentuloon ja paikallisen kalan saatavuuteen elintarvikkeena.
Siirtyminen tuontikalasta paikalliseen kalaan on osa vastuullisempaa kulutusta, ja sillä voi olla merkittävä vaikutus sekä paikalliseen talouteen että globaaliin ympäristöön. Valitsemalla paikallisista vesistä pyydettyä kalaa voidaan tukea alueen kalastajia ja auttaa heitä säilyttämään elinkeinonsa. Paikallisen kalan kulutus vähentää myös tarvetta kuljettaa kalaa ulkomailta pitkiä matkoja. Tämä pienentää kuljetuksista aiheutuvia päästöjä, mikä puolestaan auttaa torjumaan ilmastonmuutosta sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti ja edistää tavoitteidemme saavuttamista. Käyttämällä paikallista kalaa, sen alkuperä ja pyyntitapa ovat helpommin jäljitettävissä. Tämä lisää läpinäkyvyyttä ja tukee kestävän kalastuksen edellytyksiä.
Paikallinen kala on myös tärkeä osa Suomen elintarviketurvallisuutta. Geopoliittisten jännitteiden tai äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttaman kriisin sattuessa paikallinen kala tarjoaa saatavilla olevan ja jatkuvan ravinnonlähteen, joka voi auttaa vähentämään riippuvuutta tuontituotteista toimitusketjujen katketessa.
Ohjelma
- Jari Rantapelkonen, Sodankylän kunnanjohtaja: avauspuheenvuoro.
- Stéphanie C. Lefrère, FT, kestävän kehityksen asiantuntija; Sodankylän kunta: Miten paikallisen kalan tukeminen tukee ilmastosuunnitelmaa?
- Jenni Prokkola, akatemiatutkija; Luonnonvarakeskus (Luke): Ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden vaikutukset kalakantoihin.
- Marjaana Aarnio, aktivaattori; Lapin Kalaleader: Elinkeinokalatalous Sodankylässä
- Jarmo Tuukkanen, kalatalousasiantuntija; Lapin ELY-Keskus: Ympäristöasia kalahankkeissa Lapin alueella.
- Ari Jokio, insinöörikapteeni, Teollisuusinsinööri; 3. Logistiikkarykmentti; Jääkäriprikaati: Huoltovarmuus puolustusvoimien näkökulmasta.
- Jukka Korpivuoma, toiminnanjohtaja; Sodankylän kalatalousalue: Kalastus osana.
- Merja Ahola, toiminnanjohtaja; Pohjois-Lappi ruoka Oy: Paikallinen kalan osuus julkisessa keittiössä.
- Simo Alaruikka, Lappilaista kalaa ammattikeittiöille – hanke projektipäällikkö; Sodankylän kunta: Lappilaista kalaa ammattikeittiöille – mutta miten?
- Jorma Kaaretkoski, puheenjohtaja; Lapin vapaa-ajan kalastajat: Monipuolinen virkistyskalastus Sodankylässä.
- Risto Pyhäjärvi, kalastaja; Lokan Luonnonvara osuuskunta: Paikallisten kalastajien havainnot ilmastonmuutoksesta – Miten ilmasto ja kalakannat ovat muuttuneet?
Tilaisuutta edeltää kahvitarjoilu, jonka yhteydessä Pohjois-Lapin Ruoka Oy tarjoaa maistiaisia paikallisista kalaruoista / Hetki kansanmusiikille, jossa menneisyys ja nykyisyys kohtaavat: Merja ja Jukka Yli-Tepsa.
Ilmoittaudu mukaan 25.8.2025 mennessä täällä:
Tervetuloa mukaan!
Lisätietoja:
Stéphanie C. Lefrère, FT
Kestävän kehityksen asiantuntija
stephanie.lefrere@sodankyla.fi
Marjaana Aarnio
Leader Pohjoisin Lappi
marjaana.aarnio@pohjoisinlappi.fi