Takaisin
 30.5.2022
uutiskuva

Tähtikunnan lasten ja nuorten harrastamisen malli tuo harrastukset koulupäivän yhteyteen

​Sodankylässä käynnistettiin viime syksynä "Tähtikunnan lasten ja nuorten harrastamisen malli", joka tarjoaa lapsille ja nuorille maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän jälkeen. Toiminta jatkuu myös lukuvuonna 2022-2023. Toimintamalli on osa valtakunnallista harrastamisen Suomen mallia, jonka tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle tasapuolisesti mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

- Sodankylässä on lukuisia vaihtoehtoja vapaa-ajanviettoon ja harrastuksiin, koska täällä toimii useita aktiivisia nuoriso -, kulttuuri- ja urheiluseuroja. Kaikilla lapsilla ja nuorilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta osallistua järjestöjen tarjoamiin harrastuksiin välimatkojen, taloudellisten tai muiden syiden vuoksi. Koulupäivän välittömässä yhteydessä tarjottavat maksuttomat harrastusmahdollisuudet ovat tasapuolisesti kaikkien saavutettavissa, Sodankylän kunnan kulttuurisihteeri Merja Leinonen sanoo.

Monitaide- ja monilajikerhoissa pääsee harrastamaan monipuolisesti

Sodankylässä harrastusvalikoima ja tarjonta järjestetään lasten ja nuorten toiveita kuunnellen. Kaikilla Sodankylän kouluilla järjestettiin keväällä 2022 koululaiskysely, jolla selvitettiin toiveita harrastuksiin liittyen. Oppilaiden vastauksissa esiin nousivat muun muassa erilaiset liikuntakerhot "höntsämeiningillä", erilaiset kädentaito- ja taidekerhot, pelikerhot, ruoan valmistus, polkupyörän rassaus ja media.

Lasten ja nuorten harrastustoiveiden vaihtelevuuden vuoksi kerhot toteutetaan niin sanotusti monitaide- ja monilajikerhoina. Kerhoissa oppilaat saavat kokeilla ja tutustua useisiin eri taide- ja liikuntalajeihin. Kerhojen ohjaajina toimivat eri alojen ammattilaiset kuten opettajat, seurojen valmentajat ja ohjaajat sekä taiteen ammattilaiset.

- Harrastekerhot ovat seuroille erinomainen keino esitellä omaa toimintaansa ja näin saada aktiivisia uusia nuoria harrastuksen pariin. Lapselle ja nuorelle kerho on keino löytää itseään kiinnostava harrastus matalalla kynnyksellä. Tavoitteena on juurruttaa harrastamisen Suomen malli pysyväksi toimintatavaksi Sodankylässä, Leinonen kertoo.

Miten kerhoihin pääsee mukaan?

Harrastekerhot alkavat heti koulupäivän jälkeen ja jatkuvat säännöllisesti kerran viikossa lukuvuoden ajan, syyskuun alusta toukokuun loppuun. Lukuvuoden 2022-2023 kerhoihin ilmoittautuminen alkaa elokuussa, kun koulut alkavat. Kerhoihin ilmoittautumisesta tiedotetaan syksyllä kouluilla sekä kunnan verkkosivujen kautta.

Tähtikunnan lasten ja nuorten harrastamisen mallin mukaiset kerhot lukuvuonna 2022-2023:

  • Vaalajärven koulu: kokkikerho ja liikuntakerho
  • Torvisen koulu: monitaidekerho ja liikuntakerho
  • Vuotson koulu: monitaidekerho ja liikuntakerho
  • Järvikylien koulu: liikuntakerho ja bändikerho
  • Tähtikunnan koulu: käsityö- ja kuvataidekerho, lautapelikerho, kokkikerho, polkupyörän rassauskerho, monilajikerho (liikunta), ilmaisutaito, kiipeilykerho, hiihtokerho ja mediakerho


Päivitetty: 7.11.2018 22:05