Takaisin
 14.1.2022

Sodankylän kunta ei enää tiedota mahdollisista korona-altistumisista julkisilla paikoilla, eristys- ja karanteeniajat lyhenevät

Sodankylän kunta ei enää tiedota mahdollisista altistumisista koronavirukselle julkisilla paikoilla. Syynä on se, että uusia tartuntoja todetaan niin paljon, että käytännössä altistumisia voi tapahtua missä tahansa. Viimeisen viikon aikana Sodankylässä on todettu 80 uutta tartuntaa.


Tartuntariskiä voi vähentää maskin käytöllä, hyvällä käsihygienialla sekä rokotuksilla. Sairaana ei pidä mennä töihin, kouluun tai liikkua kodin ulkopuolella. 


Eristys- ja karanteeniajat lyhenevät 


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut suosituksen koronan eristys- ja karanteeniaikojen lyhentämisestä. Suosituksen pohjalta Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö on valmistellut oman ohjeistuksensa alueen terveysviranomaisille. 


Jatkossa kahdesti tai kolmesti rokotettuja ei määrätä altistumisen myötä karanteenin, vaan heille suositellaan päivittäistä testausta viiteen (5) vuorokauteen asti viimeisestä altistumisesta. Tämä toteutetaan kotitesteillä. Poikkeuksena sosiaali- ja terveydenalan henkilöstö, joka testataan Sopukassa.  


Työnantajia suositellaan kustantamaan testit työntekijöilleen. 


Perheen sisäiset altistukset määrätään kuitenkin edelleen karanteeniin eikä niihin sovelleta edellä mainittua testauskäytäntöä.  


Yhden rokotteen saaneen tai täysin rokottamattoman altistuneen henkilön karanteenin pituus on 5 vuorokautta. 


Koronavirukseen sairastuneen eristys lyhenee 7 vuorokauteen, mutta kahden viimeisimmän vuorokauden tulee olla oireettomia. Oireiden jatkuessa eristystä jatketaan. 


Lisäksi koronatestauksessa luovutaan PCR-varmistuksesta. Tästä johtuen Kantaan ei jatkossa muodostu todistusta sairastetusta koronavirustaudista. Päivitetty: 7.11.2018 22:05