Takaisin
 13.10.2021

Sodankylän monitoimikeskuksen peruskiven muuraustilaisuudessa muurattiin aikakapseli juhlavissa tunnelmissa


​Sodankylän kunnanjohtaja Petri Härkönen ja Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi aloittivat juhlavasti muurauksen. Myös kaikki juhlavieraat saivat osallistua muuraukseen.

Sodankylän monitoimikeskuksen peruskivi muurattiin juhlavissa tunnelmissa rakennuksen työmaalla 13.10.2021. Koronapandemian vuoksi tilaisuus on siirtynyt useaan kertaan, mutta nyt tilaisuus pystyttiin toteuttamaan turvallisesti. 

Peruskiveen valettiin tilaisuudessa aikakapseli eli metallilieriö, johon säilöttiin muun muassa koulutarvikkeita, rakennuksen piirustukset, rahaa, päivän Sompio ja Lapin Kansa sekä kasvomaski ja käsidesipullo muistuttamaan tästä ajasta.  

Aikakapselin valaminen on rakentamiseen liittyvä perinne, jonka mukaan seuraaville sukupolville jätetään tietoa tämän hetken yhteiskunnasta. 

Karppinen muistutti uuden koulun merkityksestä kunnan veto- ja pitovoimalle 

Tilaisuudessa kuultiin myös puheita. Kunnan tervehdyksen tilaisuuteen toi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Riikka Karppinen

- Tänään täällä koulussa ei meidän lisäksemme ole vielä muita ihmisiä, vaan vasta rakenteet. Puhtaat, turvalliset ja terveelliset rakenteet. Ne luovat puitteet niin onnistuneelle koulupolulle kuin myös koulun henkilökunnan hyvinvoinnille. Ja se on tehtävä, joka kunnan on turvattava: pidettävä huolta omistaan, Karppinen totesi. 

Karppinen puhui myös monitoimikeskuksen merkityksestä kunnan veto- ja pitovoimaan: 

- Tämän rakennuksen olemassaolo ja valmistuminen on ollut tärkeä asia Sodankylän päätöksentekijöille. Jatkossa soteuudistuksen myötä, koulutuksen järjestäminen jää yhdeksi kunnan keskeisimmistä tehtävistä. Ja se jos mikä parantaa niin kunnan elinvoimaa kuin veto- ja pitovoimaakin. Lapsilla ja nuorilla on oltava parhaat mahdolliset puitteet hankkia hyvät eväät elämään. Ja sen puolesta me olemme tätäkin rakennusta koskevissa päätöksissä toimineet, Karppinen totesi. 

Maakuntajohtaja näkee Sodankylän tulevaisuuden positiivisena 

Myös Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi piti tilaisuudessa puheen. Riipi muistutti, että menestyvä kunta on sellainen, joka panostaa lasten ja nuorten ensiaskeleisiin sekä välittävään ja hyvään kouluympäristöön.  

- Sodankylässä on investoitu paljon erityisesti veto- ja pitovoimatekijöiden ylläpitämiseen. Investoinnit ovat olleet haastavia päätöksiä. On haluttu luoda puitteita, joiden vuoksi ihmiset haluavat muuttaa Sodankylään asumaan ja tekemään töitä. Täytyy nostaa hattua, että Sodankylässä on tehty rohkeita päätöksiä, talouden ahtaista raameista huolimatta, Riipi totesi puheessaan.

Riipi kertoi näkevänsä Sodankylän tulevaisuuden hyvin positiivisena ja mainitsi esimerkiksi jo toteutuneet kaivoshankkeet, Keski-Lapin vihreän kiven vyöhykkeen potentiaalin, vihreän siirtymän ja yhteiskunnan sähköistymisen tuomat kasvumahdollisuudet. Riipi puhui myös Lapin poikittaisliikenteen merkityksestä ja rautatieyhteyksien kehittämisestä. 

Tärkeänä Riipi piti sitä, että veto- ja pitovoiman pohja luodaan houkuttelevalla asuinympäristöllä, hyvillä asuinolosuhteilla, harrastusmahdollisuuksilla ja koulutuksen polulla.  

Muuraustilaisuudessa kuultiin myös Lumen Laulu –kuoron esittämänä kappaleet Sydänlintu ja Pohjoisen laulu. 

Sodankylän monitoimikeskuksen rakennus on alkanut elokuussa 2020. Uusi koulurakennus otetaan käyttöön elokuussa 2022 uuden lukuvuoden alkaessa. 

Peruskiven muuraustilaisuuden tallenne on katsottavissa YouTubesta: Sodankylän monitoimikeskuksen peruskiven muuraustilaisuus 13.10.2021 

SMK_muuraustilaisuus.JPG

Sodankylän monitoimikeskusken peruskiven muuraustilaisuutta vietettiin rakennuksen pääsisäänkäynnin edustalla.

Päivitetty: 7.11.2018 22:05