Takaisin
 4.10.2021
uutiskuva

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraili Sodankylän Tähtelässä - kunnanjohtaja Härkönen esitteli idean Lapinpolusta

​Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraili maanantaina 4.10. Sodankylän avaruuskampus Tähtelässä. Vierailun järjesti Elinvoimaa ja älykästä toimintaa Itä- ja Pohjois-Lappiin – hanke (EIP-hanke) ja se oli osa hankkeen aloitusseminaaria.  

Ministeri Kurvinen piti tilaisuudessa lyhyen puheenvuoron ja sanoi pitävänsä tärkeänä, että tutkimusta tehdään eri puolella Suomea.  

- Meillä on huippuosaamista ja huippututkimusta. Maailmanluokan tutkimus ei edellytä, että ollaan pakkauduttu samaan paikkaan. Kaikki järki ei asu Sodankylässä, eikä kaikki järki asu Helsingissäkään. On hyvä, että tutkimusta tehdään eri puolella Suomea, Kurvinen totesi. 

Kunnanjohtaja Härkönen esitteli kuntajohtajien idean Lapinpolusta 

Sodankylän kunnanjohtaja Petri Härkönen piti myös tilaisuudessa puheenvuoron, jonka aikana hän esitteli kuntajohtajien kehittämän idean Lapinpolusta: 

- Suomesta puuttuu Espanjassa sijaitsevan Santiago de Compostelan tapainen pitkä vaellusreitti. Lapinpolku on noin 800 kilometrin pituinen, Lapin historiaa ja kulttuuria esittelevä polku, joka kulkisi Sodankylän, Inarin, Utsjoen ja Enontekiön kuntien alueella.  

- Polulla kuljetaan kävellen tai pyöräillen palvelusta toiseen niin, että yöt nukutaan majoituspalveluissa ja ruokailut onnistuvat paikallisten ravintola- ja kahvilapalveluiden avulla. Polku suunnitellaan yhteistyössä elinkeinoelämän sekä valtion hallinnon kanssa, Härkönen valottaa ideaa.

Härkösen mukaan seuraavaksi Lapinpolkuun liittyvää visiota täsmennetään nähtävyyksien ja majapaikkojen osalta, minkä perusteella reittikartta muodostetaan. Pohjatyön jälkeen voidaan jättää hankehakemus reittikonseptin suunnittelua varten. 

Härkönen välitti ministerille myös muita terveisiä Sodankylästä tilaisuuden yhteydessä pidetyssä tapaamisessa: 

- Kerroin ministeri Kurviselle kaivostoiminnasta, paikallisen eräkulttuurin tärkeydestä sekä Kitisenrannan koulusta, Härkönen kommentoi tapaamista.

Tähtelän tilaisuudessa puhuivat myös Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja Eija Tanskanen, observatorion apulaisjohtaja Jyrki Manninen sekä Ilmatieteenlaitoksen arktisen avaruuskeskuksen yksikön päällikkö Jyri Heilimo. Puheenvuoroissaan he esittelivät Tähtelässä olevia toimintoja sekä sen merkitystä Sodankylälle.

EIP-hankkeessa tähdätään alueellisen elinvoiman kehittämiseen 

Elinvoimaa ja älykästä toimintaa Itä- ja Pohjois-Lappiin - hankkeen tavoitteena on tunnistaa alueen vahvuudet ja potentiaalit ja niitä kehittämällä ja innovoimalla lisätä Itä- ja Pohjois-Lapin alueellista elinvoimaa.  

Hanke on kaksivuotinen, sitä rahoittaa EU:n aluekehitysrahasto Lapin Liiton toimesta ja siihen osallistuu kahdeksan Lapin kuntaa: Sodankylä, Utsjoki, Inari, Savukoski, Pelkosenniemi, Kemijärvi, Salla ja Posio sekä Sodankylän geofysiikan observatorio ja Värriön tutkimusasema. 

Lapin liitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta 214 000 euroa. Tuen osuus on yhteensä enintään 80 prosenttia. Hanke kestää 30.4.2023 saakka. Päätoteuttajana on Pohjois-Lapin alueyhteistyön kuntayhtymä.

Päivitetty: 7.11.2018 22:05