Takaisin
 16.9.2021
uutiskuva

Tervetuloa kylätapaamisiin keskustelemaan ikääntyneenä asumisesta

Sodankylän kunta jakaa Sompio-lehdessä 15.9.2021 julkaistun jutun. Teksti: Tarja Karjalainen. 

Yhdessä ikääntyen, hyvinvointia edistävä asuminen Sodankylässä -hanke, Sodankylän kunta ja Sompio-lehti vierailevat syys-lokakuun aikana kolmessa kylässä kuulemassa kylien asukkaiden toiveita ja tarpeita tulevaisuuden asumisesta. Samalla on mahdollisuus vaihtaa kuulumiset Sodankylän uuden kunnanjohtaja Petri Härkösen kanssa ja saada neuvoja korjausneuvojalta.

Kiertueen ensimmäinen vierailupaikka on Vuotso, minne tullaan kyläyhdistyksen vieraaksi keskiviikkona 29. syyskuuta Vuotson koululle kello 17-19. Sen jälkeen vieraillaan Syväjärvellä tiistaina 5. lokakuuta kello 17-19 ja Raudanjoella 6. lokakuuta kello 17-19. Kaikissa tilaisuuksissa ovat mukana projektipäällikkö Anitta Mikkola, kunnanjohtaja Petri Härkönen, Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Ari Vilppola ja Sompion toimittaja Tarja Karjalainen.

Tilaisuuksiin toivotaan erityisesti osallistujia, joille on ajankohtaista pohtia omaa tai omaisensa tulevaisuuden asumista, olivat he iältään minkä ikäisiä tahansa. Kaikki kyläläiset ja lähikylien asukkaat ovat tervetulleita tilaisuuksiin.

Pohdi asumistasi ajoissa

Anitta Mikkolan mukaan ikäihmisenä asumista olisi syytä pohtia jo hyvissä ajoin ennen kuin toimintakyky laskee.

- Harmillisen usein käy niin, että ihminen yrittää pärjätä kotonaan mahdollisimman pitkään ja kun toimintakyky laskee sitten yllättäen esimerkiksi vakavan sairastumisen myötä, voi olla pakko muuttaa palveluasuntoon, jos esimerkiksi kaukana kylässä asuvalle palveluiden järjestäminen sinne kotiin on vaikeaa. Kun asumisratkaisut olisi tehty aikaisemmin, olisi ollut hyvää aikaa tutustua uuteen asumispaikkaansa ja luoda esimerkiksi sosiaalisia suhteita, jotka voivat auttaa asumaan kotona pidempään, Anitta Mikkola toteaa.

Jokaisessa kylätilaisuudessa tarjotaan kahvit ja lyhyiden puheenvuorojen jälkeen kuullaan tilaisuuteen osallistuvia heidän toiveitaan ja näkemyksiään esimerkiksi siitä mitä he olisivat valmiita tekemään sen eteen, että elämä ikääntyneenä olisi heidän mielestään ihanaa ja mikä heidät saisi hakeutumaan lähemmäs palveluita, jos niitä ei olisi omassa kylässä saatavana.

Kylätapaamiset:

  • Ke 29.9. klo 17-19 Vuotso, Vuotson koulu
  • Ti 5.10. klo 17-19 Syväjärvi, Järvihovi
  • Ke 6.10. klo 17-19 Raudanjoki, Jotospirtti
Yhdessä ikääntyen, hyvinvointia edistävä asuminen Sodankylässä -hanke on saanut ympäristöministeriöltä 78 943 euron avustuksen. Hanke käynnistynyt elokuussa 2021 ja se kestää marraskuuhun 2022 saakka. Lisätietoja hankkeesta aiemmassa tiedotteessa: Sodankylän kunnalle myönnetty hankerahoitusta ikäihmisten hyvinvointia tukevan asumisen edistämiseksi (3.6.2021)
Päivitetty: 7.11.2018 22:05