Takaisin
 6.9.2021
uutiskuva

Olisiko Sinusta hyvinvointilähetiksi? Tule kuuntelemaan koulutusinfoa!

​Sodankylän kunnassa on käynnistetty sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama Hyvinvointilähete-hanke, jonka tavoitteena on ottaa uusi hyvinvointilähete-toimintamalli käyttöön sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Toiminnan ideana on, että jatkossa sote-alan ammattilainen voi kirjoittaa asiakkaalle hyvinvointilähetteen. Lähetteellä asiakas saa tuekseen koulutetun linkkihenkilön, hyvinvointilähetin. Sodankylän kunta kouluttaa tulevan syksyn ja talven aikana yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa Sodankylään kymmenen hyvinvointilähettiä.

Hyvinvointilähetti-toiminnasta kiinnostuneille järjestetään infotilaisuus keskiviikkona 29.9.2021 klo 9.30-12.30 Sodankylän kunnanviraston valtuustosalissa. Tilaisuuteen on myös mahdollisuus osallistua etänä Teams-sovelluksella, minkä lisäksi tapahtumasta tehdään tallenne.

Ilmoittaudu infotilaisuuteen 27.9. mennessä Inga Mukulle sähköpostitse inga.mukku@sodankyla.fi tai puhelimitse 040 6772122. Mainitse ilmoittautumisen yhteydessä osallistutko tilaisuuteen paikan päällä vai etänä. 

Mikäli et pääse osallistumaan infotilaisuuteen, mutta hyvinvointilähetti-toiminta kiinnostaa, ole yhteydessä Inga Mukkuun lisätietojen saamiseksi. 

Hyvinvointiläheteiksi haluavat haastatellaan, ja lähetit valitaan lokakuussa. Hyvinvointilähettien ensimmäiset koulutukset alkavat niin ikään lokakuussa.

Mikä hyvinvointilähetti?

Hyvinvointilähetti on koulutettu henkilö, jonka tehtävänä on toimia hyvinvointilähetteen saaneen ihmisen tukena. Lähetteen voi saada esimerkiksi henkilö, jonka psyykkinen tai fyysinen hyvinvointi on vaarassa alentua esimerkiksi Covid-19 -pandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Hyvinvointia alentavia asioita voivat olla esimerkiksi pitkittynyt yksinäisyys tai kokoontumisrajoitusten vuoksi saamatta jäänyt tuki.

Hyvinvointilähetti auttaa lähetteen saanutta tavoitteissa, joilla haasteelliseksi koettu elämäntilanne selätetään. Hyvinvointilähetti ei ole terapeutti, vaan kuuntelija, joka omalla myötätuntoisella asenteellaan auttaa saamaan kiinni omasta hyvinvoinnistaan huolehtimisesta. Hyvinvointilähetti tapaa lähetteen saanutta esimerkiksi viikoittaan korkeintaan puolen vuoden ajan.

Hyvinvointilähetteen pohjalta aloitettava asiakkaan ja linkkihenkilön toiminta ei ole sosiaali- ja terveydenhuollon palvelua, vaan se sijoittuu lähinnä hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen palveluihin. Toiminnassa tehdään tiivistä yhteistyötä myös kolmannen sektorin kanssa. Hyvinvointilähetiltä ei edellytetä sosiaali- tai terveydenhuollon koulutusta. Sen sijaan tarpeen on omistaa lämmin sydän ja taito kuunnella.

Hyvinvointilähettien koulutus alkaa lokakuussa

Hyvinvointilähettien koulutus järjestetään syksyllä 2021 ja talvella 2022. Koulutuksen kesto on yhteensä noin 130 tuntia. Koulutuksen aikana on jo mahdollisuus aloittaa hyvinvointilähettiläänä toimiminen. Hyvinvointilähetti saa työstään korvauksen.

Videoita ja animaatioita toiminnasta:

Sodankylän kunta on saanut hankkeeseen 87 840 euron valtionavustuksen Sosiaali- ja terveysministeriöltä. Hankeaika on 1.7.2021-31.12.2022.

Lisätiedot
Inga Mukku, inga.mukku@sodankyla.fi tai
Anu Laukkanen, anu.laukkanen@sodankyla.fi.Päivitetty: 7.11.2018 22:05