Takaisin
 24.6.2021
uutiskuva

Lomaa kohti liikenteessäkin!

​Sodankylän kunta jakaa liikenneturvallisuustoimijan tiedotteen, jossa muistutetaan turvallisesta lomaliikenteestä.

Kesälomakausi on alkanut. Jos lomalla aikoo matkustaa omalla tai laina-autolla, kannattaa ajaessa ottaa huomioon seuraavat asiat:

1. Tavarat ja matkustajat on sijoitettava henkilöautoon niin, että tavarat pysyvät jarrutustilanteessa paikallaan ja siten, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia tai ajamista. 

2. Pakkaa tavarat peräkonttiin tai katolle, mutta vältä liiallista kuormaa. Painava kuorma saattaa vaikeuttaa auton hallintaa. 

3. Raskaan kuorman kanssa rengaspaineita kannattaa nostaa. 

4. Tarkasta auton renkaat ennen matkaa. Kuluneet renkaat pidentävät merkittävästi jarrutusmatkoja ja erityisesti kesäsateen yllättäessä hyväkuntoiset renkaat ovat tarpeen. Suositeltava urasyvyys kesärenkaalle on vähintään 4 mm. 

5. Tavallisessa henkilöautossa lemmikki tulee kytkeä autokäyttöön tarkoitetuilla turvavaljailla kiinni takapenkille. Pienemmät lemmikit matkustamossa kuljetuskopissa, jonka paikallaan pysyminen ajon aikana tulee varmistaa. Jos auton matkustajatilasta on avoin yhteys tavaratilaan (esim. farmarimalliset autot), lemmikkiä saa kuljettaa tavaratilassa. Tavaratilassa koira matkustaa turvallisesti rakenteisiin kiinnitetyssä kuljetuslaatikossa tai häkissä. Pysähdystaukojen aikana ota myös lemmikki mukaan jaloittelemaan ja tarjoa sille vettä. 

6. Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkillä oleva turvaistuin. Ainakin kolmivuotiaaksi asti lapset matkustavat turvallisimmin selkä menosuuntaan turvaistuimessa tai -kaukalossa. Liikenneturva suosittelee plus-testin läpäisseitä turvaistuimia. Turvaistuin tulee kiinnittää autoon tyhjänäkin, sillä irrallaan oleva turvaistuin on riskitekijä onnettomuuksissa. Laki edellyttää lapselle turvalaitetta, kunnes lapsi on 135 cm pitkä, mutta Liikenneturvan suositusten mukaan turvalaitetta olisi hyvä käyttää 150 cm pituuteen saakka. Riittävän pitkä lapsi käyttää turvavyötä, kuten aikuisetkin. 

7. Vältä jättämästä lapsia tai lemmikkejä yksin pysäköityyn autoon. Auton lämpötila nousee nopeasti lämpiminä kesäpäivinä ja erityisesti auringon paisteessa! 

8. Varaa matkaan riittävästi aikaa. Suunnittele reitti huolella ja varaa pysähdyksiin aikaan. 

9. Lähde matkaan vain hyvin levenneenä, sillä väsymys lisää riskiä joutua liikenneonnettomuuteen. Muista myös, että alkoholin vaikutuksen alaisena liikenteeseen ei saa lähteä! 

10. Vanhempien esimerkki on tärkeä: lapsi oppii käyttämään turvavyötä, kun vanhemmatkin sitä käyttävät. 

11. Ota huomioon riski vesiliirtoon joutumisesta. Runsaiden sateiden aikana, kun vettä on tiellä riittävästi ja ajonopeus ylittää tietyn rajan, vaarana on joutua vesiliirtoon, jossa kontakti renkaan ja asvaltin väliltä katoaa ja pito häviää. Ajonopeus vaikuttaa ratkaisevasti vesiliirron syntyyn, mutta myös mm. renkaiden kuluneisuus vaikuttaa asiaan. 

12. Maltti on valttia myös liikenteessä. Unohda turhat ohitukset ja pidä edellä ajavaan riittävä turvaväli. Muista, että hyvä lomafiilis lähtee turvallisesta matkasta! 

Lähteet: 

https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/autoilijat, https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/turvaistuimet https://www.liikenneturva.fi/fi/ajankohtaista/liikennevinkki/liikuthan-lomallakin-turvallisesti https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/autoilijat/lemmikkielain-autossa

Mikä liikenneturvallisuustoimija? 
Liikenneturvallisuustoimija tukee kuntien liikenneturvallisuustyötä ja pyrkii edistämään turvallista liikennekulttuuria sekä liikenneturvallisuuden arvostusta. Toimintamuotoja ovat mm. erilaisten tapahtumien järjestäminen, tiedottaminen ja yhteydenpito eri toimijoiden kesken sekä käytännön tuki kuntien liikenneturvallisuustyöryhmille. Liikenneturvallisuustoimijatyön mahdollistavat kunnat, maakunnat sekä ELY-keskukset.

Päivitetty: 7.11.2018 22:05