Takaisin
 31.5.2021

V​armistathan liikenneturvallisuuden kiinnittämällä huomioita peräkärryn oikeaoppiseen kuormaukseen

V​armistathan liikenneturvallisuuden kiinnittämällä huomioita peräkärryn oikeaoppiseen kuormaukseen.

Kootut vinkit kuormaukseen:

  • Tarkista auton rekisteritiedoista merkintä perävaunun suurimmasta sallitusta kytkentämassasta jarruin ja jarruitta sekä suurin sallittu yhdistelmämassa.
  • Kuormaa perävaunu niin, ettei kuorma voi aiheuttaa haittaa muulle liikenteelle, vahingoittaa omaisuutta tai pudota tielle. Kaikki irtotavara on sidottava kiinni ja mahdollisesti pölyävä kuorma peitettävä. Peräkärryn kuormaus aloitetaan edestä niin, että painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä.
  • Tarkista, että sivusuunnasta katsottaessa perävaunun lasti ei ylitä sen laitoja, ellei kyseessä ole veneen kuljetus. Takaa laita saa ylittyä maksimissaan kahdella metrillä. Jos lasti ylittää takalaidan yli metrillä, ylittyvä kohta pitää ehdottomasti merkitä punaisella tai punakeltaisella lipulla.
  • Tarkasta perävaunun renkaiden paineet ja kunto sekä valojen toiminta ennen ajoa. Perävaunun takavalojen tulee syttyä silloin, kun autonkin takavalot ovat päällä.
  • Varmista, että kärryn ja auton välinen kiinnitys lukittuu kunnolla.
  • Pitäydy nopeusrajoituksissa. Henkilö- tai pakettiautolla kevytperävaunua, eli kokonaismassaltaan enintään 750 kg perävaunua, vedettäessä suurin sallittu nopeus on 100 km/h. Kun perävaununa on O2-luokan perävaunu, on suurin sallittu nopeus 80 km/h.
  • Tarkista kuorma ja sen kiinnitys ajotauoilla.

Lähde: Traficom ja Liikenneturva

Teksti on lainattu Liikenneturvallisuustoimijan ajankohtaiskirjeestä. Lue ajankohtaiskirje kokonaisuudessaan täällä: Liikenneturvallisuustoimijan ajankohtaiskirje 

Mikä liikenneturvallisuustoimija? 
Liikenneturvallisuustoimija tukee kuntien liikenneturvallisuustyötä ja pyrkii edistämään turvallista liikennekulttuuria sekä liikenneturvallisuuden arvostusta. Toimintamuotoja ovat mm. erilaisten tapahtumien järjestäminen, tiedottaminen ja yhteydenpito eri toimijoiden kesken sekä käytännön tuki kuntien liikenneturvallisuustyöryhmille. Liikenneturvallisuustoimijatyön mahdollistavat kunnat, maakunnat sekä ELY-keskukset.Päivitetty: 7.11.2018 22:05