Takaisin
 6.5.2021
uutiskuva

Muistilista liikenneonnettomuuspaikalla toimimiseen ja polkupyörän keväthuoltoon

​Liikenneturvallisuustoimijan ajankohtaiskirjeessä muistutetaan tällä kertaa liikenneonnettomuuspaikalla toimimisesta sekä polkupyörän keväthuollosta. Kertaa alta hyvät muistilistat! 

Liikenneonnettomuuspaikalla toimiminen

Noin joka viides suomalainen on auttanut muita liikenteen onnettomuuspaikalla ja lähes yhtä monella on kokemusta avunsaamisesta. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että hyvin pienetkin teot voivat auttaa onnettomuuteen joutunutta. 

Jokaisella tienkäyttäjällä on avustamisvelvollisuus. Se koskee sekä onnettomuuden osapuolia että muita paikalle osuneita, kuten kävelijöitä tai julkisen liikenteen matkustajia. Jos onnettomuus on jo tapahtunut ja tilanne näyttää olevan hallinnassa, ohita onnettomuuspaikka rauhallisesti. 

Onnettomuuspaikalle saapuessa on syytä muistaa varovaisuus. Jos pysähdyt auttamaan, parkkeeraa oma autosi turvallisesti tien reunaan ja kytke hätävilkut päälle.

Muistilista liikenneonnettomuuspaikalla toimimiseen, jos saavut ensimmäisten joukossa
paikalle:

 1. Pysäköi ajoneuvosi tien oikeaan reunaan. Tee tilannearvio ja pyri selvittämään, mitä on tapahtunut.
 2. Varmista oma turvallisuutesi: käytä heijastinliiviä tai taskulamppua ja sammuta virta ajoneuvostasi.
 3. Tee hätäilmoitus soittamalla numeroon 112. Jos sinulla on kuulo- tai puhevamma ja olet rekisteröitynyt hätätekstiviestin lähettäjä, lähetä hätätekstiviesti numeroon 112.
 4. Estä lisäonnettomuudet ja varoita muuta liikennettä. Käytä hätävilkkuja ja vie varoituskolmio 100–150 metrin päähän onnettomuuspaikasta.
 5. Estä mahdollinen tulipalon syttyminen katkaisemalla virta onnettomuusajoneuvosta.
 6. Tarvittaessa siirrä loukkaantuneet turvaan.
 7. Anna loukkaantuneille ensiapua taitojesi mukaan. Turvaa loukkaantuneen hengitys ja verenkierto sekä tyrehdytä mahdolliset verenvuodot.
 8. Älä jätä loukkaantuneita yksin. Rauhoita heitä ja tarkkaile heidän tilaansa.
 9. Voit poistua onnettomuuspaikalta vasta, kun pelastushenkilökunta ja poliisi antavat sinulle siihen luvan.
Tiesitkö: Uuden tieliikennelain mukaan hätävilkkuja saa nykyisin käyttää myös liikkuvassa
ajoneuvossa, jos niillä varoitetaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.

Polkupyörän keväthuolto

Huoltaminen lisää pyörän elinkaarta sekä liikkumisen turvallisuutta, siksipä sitä kannattaa huoltaa
säännöllisin väliajoin! Parhaat ajat huollattaa pyörää ovat monelle syksy ja kevättalvi, hieman ennen kuin pyöräkorjaamot ruuhkautuvat. 

Perushuollon voi toki tehdä itsekin, nappaa alla olevasta vinkkilistasta tärkeimmät huoltotoimet ja katso myös ohessa oleva Velogin video polkupyörän keväthuollosta.

 1. Pese pyörä ja huuhtele sen ketjut
 2. Rasvaa ketjut ja testaa vaihteiden toiminta
 3. Tarkista renkaat ja niiden rengaspaineet
 4. Kiristä ruuvit ja mutterit, vaihda ruostuneet uusiin
 5. Huolehdi pyörän suojavarusteiden toimintakunnosta
 6. Koeaja!

Teksti on lainattu Liikenneturvallisuustoimijan ajankohtaiskirjeestä. Lue ajankohtaiskirje kokonaisuudessaan täällä: Liikenneturvallisuustoimijan ajankohtaiskirje 

Mikä liikenneturvallisuustoimija? 
Liikenneturvallisuustoimija tukee kuntien liikenneturvallisuustyötä ja pyrkii edistämään turvallista liikennekulttuuria sekä liikenneturvallisuuden arvostusta. Toimintamuotoja ovat mm. erilaisten tapahtumien järjestäminen, tiedottaminen ja yhteydenpito eri toimijoiden kesken sekä käytännön tuki kuntien liikenneturvallisuustyöryhmille. Liikenneturvallisuustoimijatyön mahdollistavat kunnat, maakunnat sekä ELY-keskukset.


Päivitetty: 7.11.2018 22:05