Takaisin
 31.10.2020

Sodankylässä on todettu jo useita koronatartuntoja – tällä viikolla käyttöön otetut pikatestit nopeuttavat tartuntojen toteamista

Sodankylässä oli perjantai-iltaan mennessä todettu jo 5 koronavirustartuntaa. Kaikki tartunnat liittyvät tiedossa oleviin tartuntaketjuihin, joista kunta tiedotti aikaisemmin tällä viikolla. On mahdollista, että positiivia Covid19-tartuntoja tulee lisää lähipäivinä.

Sodankylässä tällä hetkellä tiedossa olevat tapaukset on todettu Hyvinvointikeskus Sopukassa työskentelevällä henkilöllä ja Sodankylän jäähallilla järjestettyihin pelitapahtumiin osallistuneilla henkilöillä sekä näistä tulleista jatkoaltistumisista. Koronavirukseen sairastunut voi tartuttaa muita jo muutaman päivän ennen oireiden alkamista. Virukseen sairastuneet ovat voineet altistaa muita ennen karanteeniin asettamista tai sairastumistaan.

Kaikkien kuntalaisten tulisi toimia nyt vastuullisesti; noudattaa annettuja ohjeistuksia käsihygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskien käytöstä sekä välttää isoihin tapahtumiin osallistumista tai muita isoja väkijoukkoja.

Sodankylän kunta kiittää kuntalaisia ja tapahtumanjärjestäjiä ja harrasteryhmiä vastuullisista toimenpiteistä; isompia tapahtumia on jo siirretty ja harrasteryhmät ovat tehneet rajoituksia toimintaansa muutaman seuraavan viikon ajalle.

Hyvinvointikeskus Sopukassa on otettu käyttää Covid19 –antigeenipikatestit

Sodankylän infektiovastaanotolla on tällä viikolla otettu käyttöön pikatestaus Covid19 –infektion toteamiseksi tai poissulkemiseksi. Pikatestien käyttöönottoa on valmisteltu yhdessä muiden Lapin kuntien, Lapin sairaanhoitopiirin ja Nordlabin kanssa.

Pikatestin vastauksesta ilmoitetaan potilaalle 24 tunnin kuluessa näytteenotosta. On tärkeää muistaa, että vaikka testitulos olisi negatiivinen, sairaana on pysyttävä kotona. Näin vältetään kaikkien virusten leviäminen ja testaustarpeen turha lisääntyminen.

Alkuvaiheessa tietyistä potilasryhmistä otetaan kaksoisnäytteet. Toinen näyte analysoidaan infektiovastaanotolla ja toinen lähetetään tutkittavaksi Nordlabiin. Jokainen näytteenotossa käynyt saa henkilökohtaiset ohjeet siitä, kuinka toimia näytteenoton jälkeen.

Sodankylän infektiovastaanotto on avoinna päivittäin klo 8-21. Kuntalaisia ohjeistetaan olemaan puhelimitse yhteydessä infektiovastaanotolle p. 040 128 5295 ennen vastaanotolle saapumista ja toimimaan puhelimessa saatujen ohjeiden mukaisesti.

Kunta on varmistanut riittävät henkilöstöresurssit infektiovastaanotolle näytteenottoon sekä altistuneiden kontaktoimiseksi.

Sodankylän kunnan johtoryhmä seuraa koronatilanteen kehittymistä tiiviisti ja tiedottaa tarvittaessa lisää tilanteesta.

 

Päivitetty: 7.11.2018 22:05