Takaisin
 21.8.2020

Sodankylän kunta aloittaa kasvomaskien jakamisen vähävaraisille Sompion kirjastossa – käsienpesu ja lähikontaktien välttäminen edelleen tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja

Hallitus teki 13.8. 2020 periaatepäätöksen maskisuosituksesta. Valtioneuvoston suosituksen mukaan, jokainen hankkii maskin itse, mutta kuntien tulee huolehtia, että maskeja on saatavilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville ilmaiseksi suosituksen voimassaoloalueella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kasvomaskin käyttöä tietyissä tilanteissa niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.  Suositus on tällä hetkellä voimassa myös Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

Sodankylän kunta jakaa kertakäyttöisiä kasvomaskeja vähävaraisille asukkaille Sompion kirjastosta kirjaston aukioloaikoina. Vähävaraiset voivat noutaa maskeja kirjaston asiakaspalvelupisteeltä. Pieni määrä maskeja saadaan jakoon maanantaina 24.8.2020, ja lisää kertakäyttöisiä maskeja saadaan jakoon ensi viikon aikana. Halutessaan kyläyhdistysten edustajat voivat noutaa tarvittavan määrän maskeja jaettavaksi oman kylän vähävaraisille. Maskeja saa noutaa vähävaraiseksi itsenä kokevat, muut kuntalaiset hankkivat maskit itse.

Jaettavat suojamaskit on pakattu kymmenen kappaleen pusseihin ja kerralla yhtä henkilöä kohti annetaan yksi 10 kappaleen pussi. THL:n suosituksen mukaisen käytön tarpeisiin (kun matkustat joukkoliikenteessä tai menet koronavirustestiin/odotat testin tulosta) pakkauksen on arvioitu riittävän vähintään viikoksi. Huom: aluksi maskit jaetaan poikkeuksellisesti 6 kappaleen pakkauksissa, kunnes kunta saa täydennystä maskivarastoonsa ensi viikon aikana.

Kasvomaski on yksi lisäkeino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä ja sen asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. Kasvomaski ei yksin suojaa tehokkaasti koronavirustartunnalta, vaan koronaviruksen ehkäisemiseksi on noudatettava myös muita suositeltuja suojautumiskeinoja kuten turvavälejä sekä hyvää käsihygieniaa.


THL suosittaa maskin käyttöä, kun 

– olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää

– olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

– palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Kuntalaisia kehotetaan ensisijaisesti huolehtimaan turvavälien noudattamisesta ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.


Muistilista maskin käyttöön

 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.
 • Varmista, että maski asettuu tiiviisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
 • Jos kosket maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
 • Älä pue käytettyä maskia uudelleen.
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan.
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.

Lähde: THL

 


Lisätietoa:

Näin käytät kasvomaskia oikein (THL video):
https://youtu.be/TEyRtvIJqII

THL:n suositus kasvimaskin käyttämisestä
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille

Itse tehdyt kasvomaskit
https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/tietoa-itse-tehdyista-kasvomaskeista

 

Päivitetty: 7.11.2018 22:05