Takaisin
 19.9.2018
uutiskuva

Sodankylän hyvinvointikeskuksen peruskivi muurattu

Sodankylän hyvinvointikeskuksen peruskivi muurattu

Sodankylän hyvinvointikeskuksen peruskiven muuraustilaisuus pidettiin tänään 19.9.2018. Tilaisuuden avasi kunnanjohtaja Viljo Pesonen, ja juhlapuheen piti maakuntajohtaja Mika Riipi.  Hyvinvointikeskus avautuu 2.1.2020. Hyvinvointikeskus on nykyistä terveyskeskusta laajempi kokonaisuus. Hyvinvointikeskukseen tulevat sijoittumaan perusterveydenhuollon palvelut, mukaan lukien suun terveydenhuolto, mielenterveystoimisto, työterveyshuolto ja Nordlab sekä sosiaalipalveluista sosiaalitoimisto ja perheneuvola.

Ainutlaatuinen hanke

Hyvinvointikeskuksen rakentaa YIT ja tilaajan puolelta hanketta ovat hallinnoineet Sodankylän kunnan tekniset palvelut ja perusturvapalvelut. Sodankylän hyvinvointikeskus on monella tavalla ainutlaatuinen hanke. Hyvinvointikeskus on ensimmäinen elinkaarimallilla rakennettu Sote-rakennus Suomessa. Elinkaarimallissa sopimukseen sisältyvät rakennuksen suunnittelu ja toteutus. Lisäksi rakennuksen hoito, ylläpito, käyttäjäpalvelut sekä palvelusopimuksen aikaiset perusparannusinvestoinnit ovat YIT:n vastuulla 20 vuoden palvelujakson ajan. Hyvinvointikeskuksesta tulee Euroopan pohjoisin LEED Healthcare –sertifioitu rakennus. LEED Gold –arvo myönnetään rakennukselle, joka täyttää terveellisen rakentamisen kriteerit. Hyvinvointikeskus on Suomen pohjoisimpia prosenttitaidekohteita. Hyvinvointikeskuksen taiteilijaksi on valittu kuvanveistäjä Kaija Kiuru.

Uusia toimintoja ja digitaalisia palveluita

Samanaikaisesti tilojen rakentamisen kanssa uudistetaan toimintoja. Kuntoutusosasto ja akuutti vastaanotto saavat yhteisen tarkkailuosaston, jossa potilasta voidaan tarvittaessa seurata yön yli. Kuntoutusosaston yhdessä huoneessa toimii tarvittaessa potilashotelli.

Palveluohjausta kehitetään sekä hoidon tarpeen arvioinnissa, että sosiaalihuollon palvelutarpeen arvioinnissa. Hyvinvointikeskuksen aulaan tulee itseilmoittautumisautomaatti ja itsehoitopisteitä. Sähköistä ajanvarausta laajennetaan ja asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta saada palveluita monikanavaisesti: puhelin, chat, sähköiset lomakkeet. Kuntoutusosastolla otetaan käyttöön älypuhelimet potilastietojen kirjaamisessa. Huolimatta sähköisten palveluiden kehittämisestä, hyvinvointikeskuksen aulaan tulee asiakkaita opastava aulaemäntä. Hyvinvointikeskuksen sisälle rakentuu perhekeskuksen ydin: sosiaalitoimisto, mielenterveystoimisto, perheneuvola ja äitiys- ja lastenneuvola sekä perhesuunnittelu.

Hyvinvointikeskuksen kantavana teemana osallisuus

Hyvinvointikeskuksen suunnittelussa kantava teema on ollut kuntalaisten tarpeiden kuunteleminen. Suunnitteluun on osallistunut kuntalaisia, henkilökuntaa, järjestötoimijoita, sairaanhoitopiiri, yliopistoja, luottamushenkilöitä, Lapin sosiaalialan osaamiskeskus sekä terveydenhuoltoalan yrittäjiä. Sodankylä on päässyt mukaan Sitran rahoittamaan Sote-keskusvalmennukseen. Tavoitteena on luoda julkisiin terveyskeskuksiin asiakaslähtöisen palvelun malli, joka ulottuu kaikille toiminnan tasoille. Kehittämistyön tueksi on rekrytoitu kehittäjäasiakkaita.


Päivitetty: 7.11.2018 22:05

Tiedostot

No content found

Linkit

No content found