Takaisin
 25.3.2020

Lapin keskussairaalassa valmistaudutaan koronaepidemiaan

Lapin sairaanhoitopiiri on  24.3.2020 tiedottanut Lapin keskussairaalan valmistautumisesta koronaepidemiaan.

Tiedote 24.3.2020:

Koronavirusepidemia ei ole vielä alkanut Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Lapin keskussairaala valmistautuu kuitenkin siihen, että epidemia voi alkaa jo lähiaikoina.

Leikkaus- ja tutkimustoiminnan osittainen siirtäminen

Kiireetöntä leikkaus- ja tutkimustoimintaa joudutaan siirtämään myöhemmäksi. Sairaalassa hoidetaan edelleenkin potilaat, jotka tarvitsevat välitöntä hoitoa.

Sairaanhoitopiiri pahoittelee ajanvarausten siirrosta potilaille aiheutuvaa haittaa. Jokaisen potilaan tilanne arvioidaan erikseen. Sairaalasta ollaan yhteydessä potilaisiin, joiden toimenpideaika siirretään. Lääkäri tekee potilaan hoidon tarpeen arvioin ja päätöksen toimenpiteen siirtämisestä myöhemmäksi. Ajanvaraukset, joita sairaalan puolelta ei ole peruutettu, ovat edelleen voimassa.

Hengitystieinfektioyksiköt käyttöön

Sairaalaan avataan keskiviikkona hengitystieinfektiopäivystys erillään muusta päivystyspoliklinikan toiminnasta. Tällä pyritään estämään koronavirusinfektoiden leviäminen sairaalan muihin yksiöihin ja toimintaan. Maanantaina on jo otettu käyttöön tällä hetkellä 6-paikkainen hengitystieinfektio-osasto sairaalan kolmannessa kerroksessa.

Sairaalan lääkäri- ja hoitajaresursseja koordinoidaan ja sijoitetaan siten, että päivystyksessä, tehohoidossa ja hengitystieinfektio-osastolla on mahdollisimman riittävästi lääkäreitä ja hoitajia.

Asiakasmaksut

Asiakasmaksu käyttämättömästä ja perumattomasta ajanvarauksesta peritään poikkeuksellisesti vain, mikäli asiakas ei ole millään tavoin yhteydessä sairaalaan ilmoittaakseen, ettei tule vastaanotolle. Yhteydenotto ennen vastaanottoaikaa vastaanottopäivänäkin riittää. Tämä käytäntö tulee voimaan 24.3.2020 ja on voimassa kunnes toisin ilmoitetaan.

Ulkopuolisten vierailut

Ulkopuolisten vierailut on kielletty Lapin keskussairaalassa koronavirusinfektion leviämisen estämiseksi.  Kielto perustuu hallituksen linjauksiin koronavirusvirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Tapauskohtaisesti arvioidaan mahdollisuus vierailuun tai hoitoon osallistumiseen seuraavissa tilanteissa: kriittisesti sairaiden, lasten ja saattohoitopotilaiden oireettomat läheiset sekä synnytysosastolla oireeton puoliso tai tukihenkilö. Vierailun sopimisesta tulee olla yhteydessä potilasta hoitavan osaston tai yksikön kanssa.

Hoitoon hakeutuminen

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Soita omaan terveyskeskukseen tai päivystykseen, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee.

Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin.  Riskiryhmään kuuluvan on soitettava heti terveyskeskukseen, jos hänelle nousee äkillinen kuume (38 astetta tai yli) ja tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.

Puhelimisessa tehdään hoidon tarpeen arviointi ja annetaan tarvittaessa ohjeet hoitoon hakeutumiseen.  Älä lähde odottamaan ja levittämään tartuntaa terveyskeskukseen tai päivystykseen. Tärkeää on myös muistaa huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta.

Koronavirusnäytteenotto

Tällä hetkellä otettujen koronavirusnäytteiden tulosten saamisessa on viiveitä. Nykyisellä laboratoriokapasiteetilla voidaan koronavirusnäytteitä ottaa vain rajoitetusti. Tämänhetkinen ohjeistus on ottaa näytteitä sairaalaan osastohoitoon jääviltä hengitystieinfektiopotilailta, sairaalassa kriittisissä yksiköissä työskenteleviltä hengitystieinfektio-oireisilta lääkäreiltä ja hoitajilta. Lisäksi näytteitä otetaan edelleen ulkomailla 14 vuorokauden sisällä olleilta henkilöiltä, jotka sairastuvat hengitystieinfektioon. Muutaman koronatartuntaketjun vuoksi myös Levin alueella hengitystieinfektio-oireita saaneilta henkilöiltä otetaan koronavirusnäytteitä. Näytteenottokriteereitä muutetaan epidemiatilanteen ja näytteenottokapasiteetin edellyttämällä tavalla tarvittaessa nopeallakin aikataululla.

 

Päivitetty: 7.11.2018 22:05

 Ajankohtaista