Portin Pirtti

Sodankylän kunta hankki vuonna 1995 Uittola ja Portinalus –nimiset tilat Kemijoen Uittoyhdistys ry:ltä omistukseensa ja paikalle annettiin nimeksi Portin pirtti. Kunta kunnosti tilat edustus- ja virkistyskäyttöön sekä vuokrakäyttöön.

Portin Pirtin historiaa

Portin pirtti sijaitsee 17 km Sodankylän kirkonkylästä etelään päin, Kitisen rannalla, Porttikoskella. Aiemmin Portinalus –nimisellä tilalla on ollut useita omistajia, katselmuskirjojen mukaan ensimmäinen uudisasukas on ollut Matts Johaninpoika Riipi. Ensimmäinen katselmus tilalle on tehty v. 1822. Kemi Oy on ostanut tilan v. 1910 ja Kemijoen Uittoyhdistys v. 1936.

Nykyiselle paikalle, missä Portin pirtti sijaitsee, saapui ensimmäiseksi uudisasukkaaksi Olof Matinpoika Aatsinki v. 1854. Rakennukset poltettiin Lapin sodan aikana v. 1944, mutta talo rakennettiin pikaisesti uudelleen v. 1946 ja kunnostettiin talvella 1975-1976.

Portin pirtti edustus- ja virkistyskäytössä

Portin pirtin pihapiiriin kuuluu asuinrakennus, jossa on iso pirtti, keittiö, kamari ja eteinen. Piharakennuksessa on nukkumatilat, wc:t, sähkösauna ja suihku sekä liiteri. Rannassa on iso puulämmitteinen sauna (ei käytössä talviaikana, koska vesijohto jäätyy). Lisäksi pihapiirissä on venevaja sekä maakellari.

Tekniset tiedot ja varustus:

Sähkölämmitys, vesijohto, valokuitu, takka

Päärakennus

Pirtti:  
iso pirtinpöytä + penkit, vuodesohva, vitriini sekä kaappi vuodevaatteille
Keittiö: 
v. 2016 uudistettu, täysin varusteltu keittiö, astiastot 30 hengelle
Kamari:  
4–6 hlölle (kaksi kerrossänkyä, joissa alapeti on 120 cm leveä ja yläpeti 80 cm)

Piharakennus

Kamari:
4-6 hlölle (kaksi kerrossänkyä, joissa alapeti on 120 cm leveä ja yläpeti 80 cm)
WC:t: 
3
Sauna:
n. 5-10 hlöä
Suihkut:
2

Varaukset:

Lomarengas – Portinpirtti

Osoite:

Porttikoskentie 74, 99600 Sodankylä

Portin Pirtti

Portin Pirtti sijaitsee 17 kilometrin päässä Sodankylästä ja pirttiä voidaan käyttää edustus- ja virkistyskäytössä. Tilan varaukset Lomarenkaan kautta.

Osoite Porttikoskentie 74, 99600 Sodankylä