Sodankylän kunnan voimassa olevat koronasuositukset

P​äivitetty 11.2.2022

Alla on listattuna Sodankylän kunnassa voimassa olevat koronasuositukset.

Tilojen käyttö edellyttää toimia ja suunnitelman tartuntariskin ehkäisemiseksi  
Yleisölle ja osallistujille avoimien tilojen toiminta on järjestettävä niin, että lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Riskiä voi alentaa esimerkiksi edellyttämällä kasvomaskin käyttöä, tehostamalla ilmanvaihtoa, rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin.

Aluehallintoviraston määräyksen mukaan toimijan pitää tehdä myös kirjallinen suunnitelma siitä, millä toimilla se estää asiakkaiden tai osallistujien välisen lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä. Suunnitelma on pidettävä asiakastiloissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien nähtävillä. 

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä tilaisuuksia on mahdollista järjestää ilman henkilömäärärajoituksia, mutta tapahtumia järjestettäessä on ehkäistävä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä sekä laadittava suunnitelma tilaisuuden terveysturvallisuudesta. Aluehallintoviraston tiedote ja ohjeet.

Mikäli toimijalla on kysyttävää tilojen toiminnan järjestämisestä tai kirjallisen suunnitelman toteutuksesta, voi silloin olla yhteydessä Aluehallintovirastojen asiakaspalveluun.  


Kasvomaskin käyttöä suositellaan laajasti
Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa turvavälejä ei voida pitää.  

Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteen lisäksi muun muassa työpaikoilla, kaupoissa, kauppakeskuksissa, kirjastoissa, virastoissa, museoissa ja ravintoloissa sekä korkeakouluissa, ja toisen asteen oppilaitoksissa eli lukioissa ja ammattioppilaitoksissa.  

Riskiryhmään kuuluville ja heitä tapaaville suositellaan kasvomaskin käyttöä aina kun ei voida pitää turvaväliä. 


Ravitsemisliikkeiden rajoituksista 
Ravintoloiden koronarajoituksista päättää hallitus. Ajantasaisen ohjeistuksen löydät Valtioneuvoston sivuilta


Rokottamattomat tai yhden rokotteen saaneet koronatestiin lievissäkin oireissa 
Koronatesteissä käynti on edelleen tärkeää lievissäkin oireissa, mikäli et ole ottanut lainkaan koronarokotteita tai olet saanut vain yhden rokotteen. Täysin rokotettujen osalta koronatestauksesta on Sodankylässä erillinen ohje: Koronaviruksen testauskriteerit on päivitetty – tarkista milloin sinun tulee hakeutua koronatestiin.

Flunssaoireisena tulee kuitenkin sairastaa kotona, vaikka ohjeen mukaan ei tarvitsisi hakeutua koronatestiin. Näin estetään tartuntojen leviämistä.

Päivitetty: 11.2.2022 15:06

 Ajankohtaista