Joukkotarkastukset

Täältä löydät tietoa valtakunnallisista seulontaohjelmista eli joukkotarkastuksista.

Mammografiatutkimus

Rintasyöpäseulonta 50-69–vuotiaille; vuonna 1947 tai sen jälkeen syntyneille naisille joka toinen vuosi. Kutsukirje tutkimukseen lähetetään kotiosoitteeseen, ja se sisältää informaatiota itse tutkimuksesta, tiedot varatusta ajasta sekä ohjeet mahdollista ajanmuutosta varten.

Kuvauspaikka: Terveystalo Sodankylä, tutkimus on maksuton seulontaan osallistuvalle.

Terveystalo Sodankylä

Osoite Jäämerentie 18, 99600 Sodankylä

Irtosolu- eli papakokeet

Kohdun kaulaosan syövän seulonta 30–65-vuotiaille naisille viiden vuoden välein, eli tutkimukseen kutsutaan tarkastusvuonna 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60 ja 65 vuotta täyttävät naiset. Seulonnalla pyritään löytämään kohdunsuun ja kohdunkaulan kanavan pahanlaatuiset muutokset.

Kutsukirje lähetetään kotiosoitteeseen. Tutkimus on kutsutuille ikäryhmille maksuton, ja seulonnan toteutuksesta vastaa ehkäisy- ja perhesuunnittelun terveydenhoitaja.

Kokeenottopaikka: Sodankylän Hyvinvointikeskus Sopukka.

Kokeen vastaus tulee postitse kotiin.

Hyvinvointikeskus Sopukka

Hyvinvointikeskus Sopukassa sijaitsevat perusterveydenhuollon palvelut sekä päivystyspoliklinikka.

Osoite Karistamontie 4, 99600 Sodankylä
Aukioloajat Päivystyspoliklinikka klo 8-21

Suolistosyövän seulonta

Seulonta-asetuksen muutoksen myötä suolistosyövän seulonta on osa kansallista seulontaohjelmaa 1.1.2022 alkaen. Seulontaan kutsutaan sekä naiset että miehet.

Seulonta tapahtuu kahden vuoden välein ikäryhmissä 56–74-vuotiaat. Kutsu seulontaan tulee, kun seulottava henkilö täyttää parillisia vuosia. Seulontatoiminta laajenee asteittain ikäryhmäkohtaisesti (vuonna 2022: 60–68-vuotiaat, vuonna 2023: 60–70-vuotiaat).

Seulontaan kutsuttava saa kotiin postitse näytteenottosetin, joka sisältää kutsun, näytteenotto-ohjeen, näytteen palautuskuoren, esitietolomakkeen sekä varsinaisen näyteastian. Kutsuja seulontaan lähetetään ympäri vuoden.

Seulonta on seulottavalle maksuton. Mahdollisista jatkotutkimuksista veloitetaan normaalit terveydenhuollon käyntimaksut.