Päihdepalvelut

Aiheutuuko päihteiden käytöstäsi sinulle tai läheisillesi ongelmia?

Ajanvaraus ma-to klo 8-11 p. 040 678 9566

Akuutit tilanteet: Sopukan akuuttivastaanotto puh. 020 692 881

Yhteystiedot

Palveluohjaus sosiaalipalvelut
klo 9.00-11.00
puh. 0400 694 024

Palveluohjaaja
puh. 040 514 3260

Kuntouttavan
työtoiminnan ohjaaja
puh. 0400 634 371

Sosiaaliohjaaja
puh. 040 1790966

Saat tukea, kun olet huolissasi alkoholin, lääkkeiden tai muiden päihteiden liiallisesta tai haitallisesta käytöstä. Muut toiminnalliset riippuvuudet, kuten pelaaminen tai nettiriippuvuus kuuluvat hoitomme piiriin. Et tarvitse lähetettä ja käyntisi ovat sinulle maksuttomia.

Päihdepalveluita saa eri muodoissa

Avohuolto

Päihdepalveluja tarjotaan ensisijaisesti avopalveluina. Palvelut voivat olla esimerkiksi sosiaalista tukea, katkaisuhoitoa, ryhmäterapiaa, perheterapiaa, korva-akupunktiota tai kuntoutusta. Palveluissa selvitetään myös toimeentuloon ja asumiseen liittyviä kysymyksiä. Järjestämme myös opioidikorvaushoitoa.

Terveysneuvonta- ja neulanvaihtopiste Vinkki

Terveysneuvontapiste Sodankylän Vinkki palvelee suonensisäisiä huumeita käyttäviä henkilöitä. Vinkin palveluihin kuuluu

  • huumeruiskujen ja neulojen vaihtoa
  • terveysneuvontaa ja
  • hoitoonohjausta.

Sodankylän Vinkissä on mahdollista keskustella omasta elämäntilanteesta hoitajan kanssa ja saada tietoa päihdepalveluista. Terveysneuvontapisteessä voi vaihtaa käytetyt pistosvälineet puhtaisiin.  Avoinna to klo 14-15 (ei juhlapyhinä), os. Karistamontie 4 (pääaulasta vasen käytävä), puh. 040 678 9566 (ma-to klo 8-11).

Laitoskuntoutus

Laitoshoito tai -kuntoutus on tarpeellista henkilölle, jolle avohoidon palvelut eivät ole riittäviä tai tarkoituksenmukaisia. Laitoskuntoutuksena järjestetään katkaisuhoitoa ja hoitojaksoja kuntoutuslaitoksessa. Voit keskustella laitoskuntoutuksen tarpeesta ja maksusitoumuksesta perhekeskuksen palveluohjaajan tai kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan kanssa.

Katkaisuhoito

Katkaisuhoidossa keskeytetään päihteiden käyttö ja hoidetaan vieroitusoireita ja muita päihteiden aiheuttamia haittoja. Hoito ja kuntoutus perustuvat vapaaehtoisuuteen ja ne toimivat luottamuksellisesti. Katkaisuhoitoa annetaan peruspalvelukeskus Sopukan kuntoutusosastolla, jonne hakeudutaan peruspalvelukeskus Sopukan akuuttivastaanoton kautta.

Hoitoa ja kuntoutusta tukevat palvelut

Hoitoa ja kuntoutusta tukevia palveluita ovat esimerkiksi asumispalvelut, sosiaalinen kuntoutus sekä päiväkeskukset. Sodankylän päihdepalvelut tekee yhteistyötä Lapin sinisarastuksen kanssa.