Takaisin
 9.3.2022

Ukrainan tilanne herättää kysymyksiä – infoa ja hyödyllisiä yhteystietoja

​Ukrainan kriisi herättää meissä kaikissa monenlaisia kysymyksiä esimerkiksi varautumiseen ja väestönsuojeluun liittyen. Vaikka tilanne Suomessa on rauhallinen, on ymmärrettävää, että tilanne aiheuttaa huolta myös täällä.

Suomessa viranomaiset ovat valmistautuneet väestön suojelemiseen kattavasti. Varautuminen kuuluu myös kunnan perustehtäviin.

Tästä tiedotteesta voit lukea yleisiä ohjeita varautumiseen, väestönsuojeluun ja keskusteluapuun liittyen. 

Jos koet tarvitsevasi apua Ukrainan tilanteeseen liittyvien huolten käsittelyyn, muista, että apua on saatavilla. 

Missä väestönsuojia on?

Väestönsuoja on rakennuksen tai sen yhteyteen tehty erillinen tila tai erillinen rakennus, jonka tehtävä on antaa ihmisille suojaa muun muassa asevaikutuksilta, rakennussortumilta ja säteilyltä. Väestönsuojia on rakennettu sinne, missä ihmisiä on paljon ja rakennukset ovat suuria, eli pääasiassa kaupunkeihin ja asutuskeskuksiin.  

Suurin osa väestönsuojista on kiinteistökohtaisia väestönsuojia, jotka on tarkoitettu kyseisten kiinteistöjen käyttäjille. Näitä rakennetaan normaalin rakentamisen yhteydessä, kun rakennuksen koko on riittävän suuri. Voi kuitenkin olla, että väestönsuoja ei ole omassa talossa, sillä useampaa taloa varten voi olla yhteissuojia. 

Yleiset väestönsuojat on rakennettu suojaamaan liikkuvaa väestöä sekä suuriin kaupunkeihin täydentämään väestönsuojatarvetta. 

Sodankylässä väestönsuojia on esimerkiksi asuinrakennuksissa, kokoontumisrakennuksissa, kouluilla ja työpaikoilla. Nämä väestönsuojat on tarkoitettu kyseisten kiinteistöjen käyttäjille. Kiinteistökohtaisten väestönsuojien tarkkoja sijainteja ei tiedoteta julkisesti.

Harvaan asutuilla alueilla, maaseudulla ja omakotialueella ei yleensä ole väestönsuojia, eikä asukkailla ole osoitettua suojapaikkaa. Silloin ihmiset suojautuvat koteihinsa. Tarvittaessa viranomaiset huolehtivat väestön suojaamiseen tarvittavista toimenpiteistä poikkeusoloissa mm. siirtämällä väestöä tai osoittamalla suojapaikan lähialueelta. Tämä koskee monin paikoin myös Sodankylää. 

Kuka vastaa väestönsuojien ylläpidosta?

Väestönsuojien ylläpidosta ja kunnostuksesta vastaa rakennuksen omistaja. Väestönsuoja tulee pitää sellaisessa kunnossa, että se voidaan ottaa käyttöön 72 tunnin kuluessa. Normaalioloissa väestönsuojia käytetään usein esimerkiksi harrastustiloina tai varastoina. Tästä on hyötyä, sillä kun tiloja käytetään, myös huollon tarpeet ilmenevät nopeammin.

Lisäksi rakennuksen omistajalla tai haltijalla, virastoilla, laitoksilla, yrityksillä ja yhteisöillä on velvollisuus varautua häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin omatoimisilla varautumistoimenpiteillä.

Lisätietoja väestönsuojelusta Pelastustoimen verkkosivuilta ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön verkkosivuilta.

Mitä teen, jos minun pitää suojautua?

 • Suojaudu ensisijaisesti sisätiloihin ja siirry väestönsuojaan vain viranomaisten käskystä.
 • Seuraa eri medioita ja pidä radio koko ajan auki. Varmista aina uutisen tai tiedotteen alkuperä etenkin sosiaalisen median kanavia käyttäessäsi. Viranomaisten ja valtamedian julkaisuista saat luotettavaa tietoa.
 • Ota väestönsuojaan mukaan ruokaa kahdeksi-kolmeksi vuorokaudeksi (72h), juomavettä, ruokailuvälineet, purkinavaaja, mukava ja lämmin vaatetus, retkipatja, peitto tai makuupussi ja tyyny, henkilökohtaiset hygienia- ja peseytymisvälineet, taskulamppu, paristot, paperipyyhkeitä, muovikasseja sekä ajanvietettä: kirjoja, lehtiä, pelejä ja leluja. Muista myös omat lääkkeet!

Mikä on yleinen vaaramerkki?

Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella. Yleinen vaaramerkki annetaan ulkohälyttimien välityksellä tai taajamien ulkopuolella kulkuneuvoon asennetuilla liikkuvilla hälyttimillä.

 • Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva äänimerkki (7 sekuntia) ja laskeva äänimerkki (7 sekuntia) tai kuuluttamalla annettu varoitus
 • Vaara ohi -merkki on minuutin mittainen tasainen äänimerkki. Se ilmoittaa, että uhka tai vaara on ohi
 • Kokeilumerkki on 7 sekunnin pituinen tasainen ääni  (joka kuukauden ensimmäinen maanantai klo 12:00)

Kun kuulet yleisen vaaramerkin, toimi näin:

 • siirry sisälle
 • sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto
 • avaa radio ja odota rauhallisesti ohjeita
 • vältä puhelimen käyttöä (myös soittoa numeroon 112), etteivät linjat ruuhkaudu
 • pysy sisällä
 • älä poistu alueelta, ettet joudu matkalla vaaraan

Suojautuminen sisätiloihin ja ohjeiden mukainen toiminta vaaratilanteessa on ensimmäinen ja yleensä riittävä suojautumistapa. Jokaisen tulee tunnistaa yleinen vaaramerkki ja osata toimia oikein sen kuultuaan.

Yleiseen vaaramerkkiin liittyy aina vaaratiedote. Vaaratiedote luetaan kaikilla radiokanavilla ja tarvittaessa näytetään YLE:n, MTV3:n ja Nelosen teksti-TV:n sivulla 112 sekä televisio-ohjelmissa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä. Vaaratiedotteen tarkoitus on varoittaa vaarallisesta tapahtumasta ja antaa toimintaohjeita.

Lisätietoa yleisestä vaaramerkistä Pelastustoimen verkkosivuilla.

Mitä kotivarautuminen tarkoittaa?

Väestön oma varautuminen on tärkeää erilaisissa pitkittyvissä häiriötilanteissa, kuten sähkö- tai vesikatkoissa. Kotitalouksissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta (72 tuntia) häiriötilanteen sattuessa. Tämä tarkoittaa, että kotoa olisi hyvä löytyä ruokaa ja lääkkeitä kolmen vuorokauden tarpeisiin. On myös tärkeää tietää, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteesta.

Lisätietoa kotitalouksien varautumisesta voi lukea osoitteesta www.72tuntia.fi

Älä jää huoltesi kanssa yksin, vaan hae keskusteluseuraa

Ukrainan tilanne herättää huolta meissä kaikissa. Ahdistavien ajatusten kanssa ei pidä jäädä yksin, vaan jutella asioista esimerkiksi läheisten kanssa. Keskusteluapua ja tukea on tarjolla myös Sodankylän kunnan sekä erilaisten valtakunnallisten palveluiden kautta.

Apua ja tukea voi hakea esimerkiksi näitä kanavia pitkin:


Päivitetty: 7.11.2018 22:05