Takaisin
 9.6.2021
uutiskuva

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto vieraili Sodankylässä

​Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto vieraili Sodankylässä tiistaina 8.6.2021. Enontekiöltä kotoisin oleva ja Rovaniemellä perheensä kanssa asuva Autto tapasi vierailunsa aikana myös Sodankylän kunnanjohtaja Petri Härkösen.

Autton kanssa kunnanjohtaja Härkönen keskusteli mm. suunnitellusta kaivosverosta ja sen merkityksestä sijaintikunnille.

"Suunnitellun kaivosveron tuotto on ehdottomasti ohjattava valtion sijaan täysimääräisesti kaivosten sijaintikunnille. Sijaintikunnat saavat toki merkittävästi hyötyä kaivoksista, mutta ne kantavat myös suurimman vastuun erilaisista vaatimuksista, joita suuret miljardiluokan investoinnit aina väistämättä tuovat. Kuntien tehtävänä on palveluiden järjestäminen kaivostoiminnan syklisyydestä riippumatta. Uudet asukkaat ja työvoima tarvitsevat muun muassa asuntoja sekä koulu-, päivähoito- ja terveyspalveluita. Palvelurakenteen luominen on kallista, ja kaivostoiminnan kesto puolestaan epävarmempaa. Kaivosvero ei voi määrittyä louhittujen tonnien perusteella eikä se voi perustua pelkkään liiketaloudellisen tulokseen vaan on löydettävä malli, joka on kohtuullinen sekä kunnan että kaivosyhtiön kannalta. Olen luottavainen, että sellainen malli on kyllä löydettävissä." kansanedustaja Autto totesi.

Yksi kunnan tärkeä tehtävä on huolehtia edunvalvonnasta valtakunnan tasolla, ja kunnanjohtaja Härkönen onkin aktiivisesti tavannut vaalitilaisuuksiin osallistuvia Lapin kansanedustajia.

"Vaalikampanjat ovat nyt kiihkeimmillään. Tämä antaa myös kunnanjohtajalle erinomaisen tilaisuuden tutustua lappilaisiin kansanedustajiin ja tuoda heidän tietoonsa kunnan kannalta keskeisiä asioita valtion suuntaan. Autto tuntui hyvin tuntevan kaivosveroon ja asemaamme liittyvän asetelman.", Härkönen kertoi tapaamisen jälkeen.

Päivitetty: 7.11.2018 22:05