Takaisin
 6.4.2021
uutiskuva

Muistetaan turvallisuus liikenteessä

​Sodankylän kunta haluaa muistuttaa liikenteeseen liittyvistä turvallisuustekijöistä jakamalla otteen Liikenneturvallisuustoimijan ajankohtaiskirjeestä.  

Kirjeessä kerrotaan tarkkaavaisuudesta liikenteessä sekä lemmikkien kuljettamisesta seuraavasti: 

Tarkkaavaisuus liikenteessä

Euroopan komission mukaan 10–30 prosentissa Euroopan teillä tapahtuvissa liikenneonnettomuuksissa tarkkaamattomuus on yhtenä vaikuttavana riskitekijänä. 

Tarkkaamattomuus tarkoittaa huomion kiinnittymistä pois kuljettajan tärkeimmästä tehtävästä, ajoneuvon turvallisesta kuljettamisesta. Ihminen ei aivotutkijoiden mukaan kykene tekemään useampaa asiaa samaan aikaan, sen sijaan aivot siirtelevät tarkkavaisuutta kahden tehtävän välillä. Mikäli suoritetaan useampaa tarkkaavaisuutta vaativaa tehtävää, on todennäköistä, että toisen tai molempien tehtävien tekeminen häiriintyy. 

Tarkkaamattomuus on kaikkien ikäluokkien yhteinen haaste. Nuorimmat ovat kuitenkin altteimpia tarkkaamattomuudelle. Koukuttavaksi suunnitellut älylaitteet lisäävät ärsykkeiden määrää ympäristössä ja haastavat samaan aikaan, kun kyky hahmottaa liikennetilanteita ja arvioida riskejä on vielä kehittymässä. Aikuisten, koulujen ja opettajien johdonmukaiset säännöt ja erilaisten käytännön harjoitteiden läpikäyminen auttavat tarkkaavaisuusteeman hahmottamisessa. 

Aikuisten tarkkaamattomuudesta liikenteessä on myös saatu tuoretta tietoa. Helsingin yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen (Maasalo Ida 2021) mukaan yksin lasten kanssa autoileva kuljettaja lisää tarkkaamattomuutta ja kuljettajien kolaririskiä. Vastuullisesta ajotavasta huolimatta kuljettajien onnettomuusriski saattaa kasvaa, jos lapsi vie tarkkaavaisuuden pois liikenteestä. Lasten kanssa ajavien kuljettajien riski aiheuttaa kolari oli tutkimuksen mukaan pienempi, kun autossa oli mukana toinen aikuinen. 

Tiesitkö? 80 km/h liikkuva auto etenee 22 metriä yhden sekunnin aikana. Viiden sekunnin aikana matka on jo jalkapallokentän pituinen (yli 100 m). Kännykkää kurottaessa tai viestiä lähettäessä tarkkaavaisuus on poissa liikenteestä useita sekunteja. 


Lemmikkien kuljettaminen liikenteessä 

Myös eläimen hyvinvoinnista on huolehdittava aina matkan aikana. Lemmikkiä saa kuljettaa tavaratilassa, josta on avoin yhteys matkustajatilaan. Matkustamossa oleva lemmikki on kuitenkin aina kiinnitettävä sekä eläimen että ihmisen turvallisuuden vuoksi. Esimerkiksi kissan tai koiran voi kiinnittää turvallisesti ajokäyttöön sopivilla valjailla, jotka valitaan eläimen koon ja painon mukaan. Valjaat kiinnitetään turvavöiden kiinnityspisteisiin. 

Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Suosi valjainten valinnassa metallisilla soljilla varustettuja valjaita. 

Tiesitkö? Jos 50 kilometrin tuntinopeudessa tulee äkkipysähdys, esineiden ja ihmisten törmäyspaino 40-kertaistuu. Tällöin 10-kilon painoinen koira painaa 400 kiloa! 


Lähteet: Liikenneturva ja Yle 

Teksti on lainattu Liikenneturvallisuustoimijan ajankohtaiskirjeestä. Lue ajankohtaiskirje kokonaisuudessaan täällä: Liikenneturvallisuustoimijan ajankohtaiskirje 

Mikä liikenneturvallisuustoimija? 
Liikenneturvallisuustoimija tukee kuntien liikenneturvallisuustyötä ja pyrkii edistämään turvallista liikennekulttuuria sekä liikenneturvallisuuden arvostusta. Toimintamuotoja ovat mm. erilaisten tapahtumien järjestäminen, tiedottaminen ja yhteydenpito eri toimijoiden kesken sekä käytännön tuki kuntien liikenneturvallisuustyöryhmille. Liikenneturvallisuustoimijatyön mahdollistavat kunnat, maakunnat sekä ELY-keskukset.


Päivitetty: 7.11.2018 22:05