Työ, yrittäminen ja elinkeinot

Sodankylä on kaupunkitasoinen palvelukeskus laajojen erämaiden keskellä

Sodankylän elinkeinoelämän kehittäminen perustuu alueen olemassa oleviin mahdollisuuksiin ja voimavaroihin. Kunta panostaa aktiivisesti näihin mahdollisuuksiin ja toimii uusien toimintojen ja järjestelmien aktiivisena kehittäjänä.
Elinkeinojen kehittämisen painopisteinä ovat biotalous, matkailu, kaivosteollisuus sekä tiede ja tutkimus. Lisäksi kunta tekee yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa sekä tarjoaa tukea yrityksen perustamisessa ja kehittämisessä. Lisätietoa löydät Palvelut yrittäjille -sivustolta.

Biotalous

Biotalous määritellään tuotannoksi, jossa hyödynnetään luonnosta saatavia resursseja ja uusiutuvia materiaaleja sekä kehitetään ja otetaan käyttöön niihin liittyviä innovaatioita ja teknologioita. Biotalouden kehittyminen mahdollistaa fossiilisten luonnonvarojen käytön vähentymisen ja samalla kasvattaa uusiutuvien luonnonvarojen osuutta energiakulutuksessa.
Sodankylä on profiloitunut innovatiiviseksi hajautettujen biotalousratkaisujen edelläkävijäksi Suomessa. Lisätietoa löydät Biotalous -sivustolta.

Kaivannaisteollisuus

Kaivosteollisuudella tarkoitetaan metalli-, teollisuusmineraali- ja rakennuskiven louhintaa ja kiviainestuotantoa. Lisäksi kaivannaisteollisuuteen Sodankylässä sisältyy kaivostoimintaa tukeva alihankinta ja palveluliiketoiminta. Sodankylän sijaitsee malmikriittisellä viherkivialueella, joten kaivannaisteollisuuden kasvumahdollisuudet Sodankylässä ja lähialueilla ovat suuret. Lisätietoa löydät Kaivostoiminta ja teollisuus -sivulta.

Matkailu

Sodankylässä matkailun keskeiset kehittämisen kohteet ovat Luoston sekä Kakslauttasen ja Tankavaaran matkailualueet, nelostien kautta kulkeva matkailuvirta, sekä useat, jopa kansainvälistä julkisuutta saaneet tapahtumat, kuten Sodankylän elokuvajuhlat ja LuostoClassic. Kunnan alueella järjestetään lisäksi lukuisia pienempiä tapahtumia. Tietoa matkailun kehittämisestä löydät Matkailu -sivulta. Pakalliset tapahtumat ja ohjeita tapahtumien järjestäjille löydät Tapahtumat -sivustolta. Matkailijoille suunnattu sivusto www.visitsodankyla.fi tarjoaa tietoa muun muassa alueen käyntikohteista ja aktiviteeteista.

Tiede ja tutkimus

Sodankylässä tiede ja tutkimus ovat merkittäviä toimialoja. Sodankylässä Tähtelän alue muodostaa tärkeän tutkimuskeskittymän Lapissa. Tutkimustoimintaa tekevät Oulun Yliopiston erillislaitos Sodankylän geofysiikan observatorio (SGO), Ilmatieteenlaitoksen Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus (LIT) sekä Jääkäriprikaati. SGO:n ja Ilmatieteenlaitokseen liittyy myös kolme Suomen Akatemian huippututkimusyksikköä.

Tärkeänä elinkeinopoliittisena toimenpiteenä tutkimukseen ja tutkimuksen kaupallistamiseen liittyen on Sodankylän Innovaatiokeskuksen toiminnan käynnistäminen. Sodankylän Innovaatiokeskuksen, CAGI – Centre for Arctic Geoinnovations, päätehtävä on Pohjois-Suomen tutkimusosaamisen kaupallistaminen ja uusien innovaatioiden synnyttäminen. Innovaatiokeskuksen toiminta käynnistyy vuonna 2016. Lisätietoa löydät Tiede ja tutkimus -sivustolta.

Päivitetty: 15.8.2017 15:18

 Yhteystiedot

Kehittämisjohtaja
Jukka Lokka 
p. 040 146 0448

Kehittämisassistentti
Marja-Leena Heikkilä 
p. 040 178 0227

Tähtikunta Oy
Toimitusjohtaja
Timo Lohi
p. 040 525 4292

Käyntiosoite:
Sodankylän kunnanvirasto
Jäämerentie 1
99601 Sodankylä
näytä sijainti kartalla

Matkailukoordinaattori
Marjo Harjula
p. 040 565 6967

Käyntiosoite:
Sodankylän matkailuneuvonta
p. 040 746 9776
info(at)sodankyla.fi
www.visitsodankyla.fi

sähköpostit: etunimi.sukunimi@sodankyla.fi