Tapahtuman tiedot

Takaisin
 8.4.2017 13:00Sodankylän kirjasto
Muut tapahtumat

Peuranpyynnistä poronhoitoon

Ympäristöneuvos Timo Helteen kuvaesitys Viiankiaavan peuranpyynnin ja poronhoidon historiasta Sodankylän kirjastossa 8.4.2017 klo 13.00. Tilaisuuden järjestää Viiankiaapa-liike.

Timo Helle kertoo kuvaesityksessään Viiankiaavan poronhoidon historiasta peuranpyynnistä nykypäivään. Ensimmäisten asukkaiden, ”pioneerikansaan” kuuluneiden peuranpyytäjien kotasavut alkoivat nousta Kitisen varsilta noin 7000 vuotta sitten. Enää vain matalina painanteina näkyvät peurakuopat ovat Sodankylän yleisimpiä muinaismuistoja, ja niitä on löytynyt myös Viiankiaavan metsäsaarekkeista.

Kesytetyn peuran käyttö houkutuseläimenä peuranpyynnissä on ikivanhaa perua, takkaporoja ja ajokkaita on ollut vähintään useita satoja vuosia. Lihantuotantoon sodankyläläisten poronhoito alkoi erikoistua 1800-luvun lopulla, ja vuonna 1909 poroja oli jo 25 000, ts. yhtä paljon kuin nykyisin.

Viiankiaavalla poroja ruokitaan luonnonlaitumilla kolmen talvikuukauden ajan. Ruokinta voidaan lopettaa huhtikuun alussa, kun ojat aavalla aukeavat ja porot saattavat levittäytyä myös lupon syöntiin lähimetsiin. Kesälaitumena Viiankiaapa laajoine raate- ja kortekasvustoineen on erinomainen, mikä näkyy porojen korkeina syyspainoina.
Järjestäjä: Viiankiaapa-liike
Pääsymaksu: 0,00 €

Päivitetty: 27.11.2017 11:47

Tiedostot

No content found