Tapahtuman tiedot

Takaisin
 8.5.2019 13:00Valtuustosali
Muut tapahtumat

Oppisopimuskoulutuksella palkkatyöhön – tuloksia väitöskirjasta, välähdyksiä kokemuksesta

Väitöskirjatutkija Marja Irjala luennoi vammaisten työelämästä yleisöesitelmässä ”Oppisopimuskoulutuksella palkkatyöhön – tuloksia väitöskirjasta, välähdyksiä kokemuksesta” Sodankylässä keskiviikkona 8.5.2019

Marja Irjala on kasvatustieteen tohtori, ekonomi ja järjestöneuvos Oulusta. Hän toimi valtakunnallisen Nuorten Ystävät ry:n pääsihteerinä 1990-2012 ja jatkoi työuransa jälkeen kasvatustieteen opintoja Tampereen ja Oulun yliopistoissa. Hän väitöskirjansa (Irjala 2017: ”Osallinen, syrjässä, marginaalissa, onnellinen? Tutkimus oppisopimuskoulutuksen erityisopiskelijoista Suomessa ja Saksassa”) käsittelee vammaisten oppisopimuskoulutusta Suomessa ja Saksassa osallisuuden ja hyvän elämän kokemusten näkökulmasta. Hän haastatteli 15 työelämässä mukana olevaa vammaista molemmissa maissa. Useat saksalaiset haastatellut työskentelivät yhdenvertaisina muun muassa suurilla auto- ja lentokonetehtailla. Irjalan väitöskirja on herättänyt laajaa huomiota ja hän onkin kiertänyt ympäri maata luennoimassa ja kirjoittanut lukuisia kirjoituksia sen teemoista.

Irjala saapuu Sodankylään luennoimaan toukokuun 8., jolloin hän avaa laajemmin ajatuksiaan vammaisten työmarkkinatilanteesta Sodankylän kunnanviraston valtuustosalissa kello 13-15. Irjala esittää väitöskirjassaan, että vammaisten avotyö tulisi muuttaa vammaisten oikeuksien mukaiseksi osa-aikatyöksi, jossa työkyvyttömyyseläke säilyy toimeentulon pohjana ja joka takaa työntekijälle kuuluvat oikeudet eläkekertymään, työterveyshuoltoon sekä osallisuuteen normaaleilla työpaikoilla. Irjalan mukaan työ- ja päiväkeskukset tulisi muuttaa vaikeimmin vammaisille tarkoitetuiksi, esimerkiksi järjestöjen ylläpitämiksi klubitaloiksi, jollaisista on jo hyviä kokemuksia Nuorten Ystävät -järjestön ylläpitämistä taloista Oulussa, Rovaniemellä ja Kajaanissa. Lisäksi Irjala avaa ajatuksiaan tuetusta oppisopimuskoulutuksesta, jossa opiskelu tapahtuu yhteistyössä yritysten ja muiden työnantajien kanssa ensisijaisesti työpaikalla oppimalla ja kyseistä työtä tekemällä.
Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille osallistujille.
Päivitetty: 7.11.2018 22:10

 Ajankohtaista

No content found

Tiedostot

No content found