Muistineuvola

Muistineuvolassa muistisairauksiin saa apua jo varhaisessa vaiheessa

Muistineuvola on tarkoitettu pääsääntöisesti yli 65 -vuotiaille ikäihmisille. Toiminnalla pyritään toteamaan muistisairaudet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Muistineuvolan toimintaan kuuluu muisti- ja toimintakykytestit, asiakkaiden ja omaisten haastattelu, ohjaus ja neuvonta sekä jatkoseurannat. Muistihoitaja tekee tarvittaessa myös kotikäyntejä. Muistineuvolan vastaanotto toimii ajanvarauksella. Muistineuvolan tekemien alustavien tutkimusten jälkeen asiakas ohjataan tarvittaessa geriatrin vastaanotolle.

Muistikuntoutusryhmät

"Ryhmissä on iloa, naurua ja keskinäistä kanssakäymistä, nämä herättävät ja ylläpitävät hyvää mieltä."

Muistikuntoutusryhmät ovat Kelan tukemaa aktivoivaa kuntoutustoimintaa muistisairausdiagnoosin saaneille, kotona asuville asiakkaille. Ryhmätoiminta tuo osallistujien päiviin toimintaa, liikettä ja sosiaalista kanssakäymistä sekä vertaistukea. Muistikuntoutusryhmien tarkoituksena on asiakkaan toimintakyvyn ylläpito ja kotona pärjäämisen tukeminen. Useiden tutkimusten ja selvitysten mukaan muistikuntoutusryhmiin osallistuminen siirtää tehostettuun palveluasumiseen siirtymisen tarvetta. Tarkoituksena on myös tukea omaishoitajien jaksamista arjessa. Hoidettavan osallistuminen ryhmätoimintaan antaa omaishoitajalle mahdollisuuden esimerkiksi levähtää, mennä harrastamaan tai hoitamaan asioita rauhassa.

Miten muistikuntoutusryhmään pääsee?

Muistikuntoutusryhmään tullaan geriatrin/muistihoitajan lähetteellä. Muistikuntoutusryhmissä kokoontuu pääsääntöisesti keskivaikean muistisairaus diagnoosin saaneita.

Muistikuntoutusryhmien toiminta ja sisältö

Muistikuntoutusryhmät jaetaan toimintakyvyn mukaan. Naisille on yksi ryhmä ja miehille on yksi ryhmä, lisäksi on sekaryhmiä. Ryhmäkoot pidetään pieninä. Ryhmien toiminta on osa moniammatillisen työryhmän toimintaa.

Aamulla ohjaaja soittaa herätykset ja hakee ryhmäläiset Kela-taksilla kotoa. Ohjaaja tarkistaa haettaessa vaatetuksen ja huolehtii aamulääkkeet mukaan. Ryhmätoiminta aloitetaan aamupalalla, kysellään kuulumiset, otetaan aamulääkkeet ja avustetaan tarvittaessa muun muassa henkilökohtaisesta puhtaanapidosta. Aamupäivällä luetaan yhdessä päivän lehti, keskustellaan ajankohtaisista asioista ja pohditaan maailman menoa ja ”aivojumpataan” kyselyjen ja pelien avulla.

Seniorikuntosalilla ryhmä on päivittäin klo 10 – 11. Ruokasalissa käydään lounaalla yhdessä. Lounaan jälkeen osa ryhmäläisistä haluaa ottaa ruokalevon ja toiset pelaavat, kuuntelevat musiikkia, laulavat, leipovat, maalaavat tai askartelevat. Iltapäivällä ulkoillaan ja sen jälkeen katetaan kahvipöytä ja nautitaan päiväkahvit. Kahvien jälkeen on viriketoimintaa. Paluukyydille ryhmistä lähdetään klo 14.30.

Ryhmät osallistuvat myös Hannuksenkartanon tapahtumiin ja kulttuuritilaisuuksiin aina, kun mahdollista.

Ryhmiin osallistumisen kustannukset

KELA-kyydin omavastuu 300 € / vuosi. Päivämaksu 21 € / pv, sis. aamupalan, lounaan, päiväkahvin sekä ohjatun toiminnan ja huolenpidon ryhmätoiminnan aikana. Osallistujalla on oikeus KELA:n hoitotukeen.

 

Päivitetty: 9.7.2020 18:20

 Yhteystiedot

Muistihoitaja tai terveydenhoitaja
ma - to klo 8 - 16
pe klo 8 - 14
p. 0400 388 011

Käyntiosoite:
Sodankylän terveyskeskus
Ratsutie 9
99600 Sodankylä
näytä sijainti kartalla