
Ansajokos on kodinomainen paikka, jossa painotetaan yhteisöllisyyttä ja toiminnallisuutta
Ansajokos on tarkoitettu aikuisille mielenterveyskuntoutujille, jotka tarvitsevat tukea ja ohjausta arjen toiminnoissa ja elämänhallinnassa. Ansajokoksella asukkaat asuvat itsenäisesti omissa asunnoissaan tai huoneissaan. Kuntoutumissyksikön yhteisissä tiloissa asukkailla on mahdollisuus ruokailla, pestä pyykkiä, osallistua ohjattuun toimintaan ja viettää aikaa toistensa kanssa.
Asukkaiden kuntoutumista tukee säännöllinen viikko-ohjelma, joka sisältää erilaisia toiminnallisia ryhmiä. Lisäksi asukkaiden kanssa käydään retkillä ja osallistutaan viikoittain erilaisiin tapahtumiin mm. Säpinätuvalla. Asukkailla on myös mahdollisuus osallistua päivätoimintaan Seita-säätiöllä ja Säpinätuvalla.
Asukkaiden arjen taitoja tuetaan ohjaamalla heitä arjen askareissa (mm. kotityöt, vaatehuolto) ja asioimisessa yksikön ulkopuolella (mm. kauppa- ja apteekkiasiat). Jokaiselle asukkaalle tehdään henkilökohtainen tavoitteellinen kuntoutussuunnitelma, jonka avulla tuetaan asukkaan kuntoutumista mahdollisimman itsenäiseen elämään. Tavoitteena on asukkaan hyvinvoinnin lisääntyminen ja toimintakyvyn palautuminen ja itsenäisempi asuminen.
Hakeutuminen Ansajokoksen asiakkaaksi
Ansajokokselle haetaan ottamalla yhteyttä sosiaalityöntekijään. Sosiaalityöntekijä sopii ajan tapaamiselle asiakkaan ja yhteistyöverkostojen kanssa. Tapaamisessa sosiaalityöntekijä antaa palveluohjausta ja kartoittaa kuntoutuksen tarvetta asiakaslähtöisesti.
Mielenterveyskuntoutujien kotikuntoutus
Kotikuntoutus tukee asiakasta omaan kotiin
Ansajokokselta käsin tarjotaan suunnitelmallista kotikuntoutusta Sodankylässä asuville mielenterveyskuntoutujille. Kotikuntoutuksen tuen avulla mielenterveyskuntoutuja voi asua omassa kodissaan ja saada tukea arjen askareissa selviytymiseen, kodin ulkopuolella asioimiseen ja osallisuuteen. Kotikuntoutuksen tarkoitus on tukea mielenterveyskuntoutujan sosiaalista toimintakykyä sekä ennalta ehkäistä sairaalakierrettä ja asumispalvelujen tarvetta. Kotikuntoutuksen avulla tuetaan myös sairaalasta ja kuntoutumisyksiköstä omaan asuntoon muuttavia kuntoutujia.
Hakeutuminen kotikuntoutuksen asiakkaaksi
Kotikuntoutukseen haetaan ottamalla yhteyttä sosiaalityöntekijään. Sosiaalityöntekijä sopii ajan tapaamiselle asiakkaan ja yhteistyöverkostojen kanssa. Tapaamisessa sosiaalityöntekijä antaa palveluohjausta ja kartoittaa kuntoutuksen tarvetta asiakaslähtöisesti.