Äitiys- ja lastenneuvola

​Äitiysneuvola 

Äitiysneuvolantoiminnan tavoitteena turvata raskaana olevan naisen, sikiön ja koko perheen terveys ja hyvinvointi. Äitiys-neuvolassa pyritään tunnistamaan mahdollisimman varhain raskausaikaiset ongelmat ja häiriöt, sekä järjestämään tarvittavaa hoitoa, apua ja tukea toiveittesi mukaan.


Voit varata ajan ensimmäisen käynnin neuvolaan, kun kuukautisesi ovat jääneet pois ja olet tehnyt positiivisen raskaustestin. Ensimmäinen käynti neuvolassa on normaalisti raskausviikolla 8-10. (Raskausaikana neuvolassa ensisynnyttäjällä on keskimäärin 10 ja uudelleensynnyttäjillä 9 käyntiä. Ajankohdat sekä sisällöt vaihtelevat perheen yksilöllisten tarpeiden mukaan.) 

Ensimmäisen neuvolakäynnin tulee tapahtua ennen kuudettatoista (16) raskausviikkoa Kela-etuuksien, esimerkiksi äitiyspakkauksen, saamisen takia. Käynneillä saat ohjeistusta raskausajan ravitsemuksesta ja liikunnasta sekä pääse keskustelemaan voinnistasi ja raskausajan tuomista muutoksista. Saat myös tietoa raskausajan laboratorio- sekä ultraääni-tutkimuksista. Puolisosi tai tukihenkilö on lämpimästi tervetullut käynnille mukaan.

 

Isyys tai äitiys tunnustetaan ensisijaisesti neuvolassa

Isyys tai äitiys (naisparin hedelmöityshoidon yhteydessä) tunnustetaan ensisijaisesti äitiysneuvolakäyntien yhteydessä jo ennen lapsen syntymää. Tällöin ei edellytetä erillistä käyntiä lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen.

Isyyden ja äitiyden tunnustaminen, selvittäminen ja vahvistaminen
Isyyden ja äitiyden ennakollinen tunnustaminen tehdään äitiysneuvolassa raskausaikana. Ennakollinen tunnustaminen voidaan tehdä myös lastenvalvojan luona. 1.12.2019 alkaen tehty ennakollinen tunnustaminen merkitsee sitä, että tunnustajasta tulee myös lapsen huoltaja, kun tunnustaminen isyys/äitiys vahvistetaan maistraatissa. Isyyden ja äitiyden syntymänjälkeinen tunnustaminen, selvittäminen ja vahvistaminen toimitetaan lastenvalvojan luona. Ajanvarauksen sekä ohjausta ja neuvontaa juridiseen isyyteen ja äitiyteen liittyvissä asioissa voit pyytää sosiaalityöntekijöiltä.

Päivitetty: 26.8.2020 17:03

 Content Editor

Tiedostot

No content found