Loading
 
  KuntapalvelutKuntapalvelut PerustiedotPerustiedot MatkailuMatkailu TapahtumatTapahtumat YritystoimintaYritystoiminta KarttapalveluKarttapalvelu LiikenneLiikenne YhteystiedotYhteystiedot PalautePalaute LinkitLinkit Abc- Abc+
 
Matkailu » Käyntikohteet  

Käyntikohteet

Ametistikaivos

Ametistikaivos: puh. 0400 - 523 924, arctic.amethyst@amethystmine.fi
Pieni Kaivoskauppa: puh. (016) 624 334, fax (016) 624 338

Arctic Amethyst on Euroopan ainoa ametistikaivos, jossa kävijä perehtyy tämän mystisen kiven saloihin ja voi itse kaivaa muistoksi oman onnenkivensä. Kaivos sijaitsee upealla näköalapaikalla keskellä vanhojen metsien suojelualuetta Pyhä- ja Luostotunturien välissä mukavan patikointimatkan päässä. Useita reittivaihtoehtoja.

Kysy talven retkistä! Porolla, moottorikelkoilla tai hiihtäen kaivokselle!

Avoinna

Pääsymaksut

Ohjelma sisältää kaivosesittelyn tarinoineen, lämpimän juoman sekä onnenkiven. Opastetut kierrokset kaivoksella tasatunnein.

Askan kädentaito- ja kulttuuriseura Askare ry

puh. 040 - 573 0727 

Aska on pieni, mutta elinvoimainen kylä, jonka asukkaista monet ovat käsityöläisiä tai kuvataiteilijoita. Askan kylän entisellä koululla järjestetään joka kesä näyttely, jossa on esillä askalaisten tekijöiden käsitöitä ja kuvataidetta. Käsitöistä löytyy mm. mattoja, pellavatöitä, huovutuksia, neuleita sekä perinteisiä puutöitä.

Askareen näyttelyn kuvataiteen anti on monipuolinen. Helena Junttila on yksi merkittävimmistä lappilaisista nykytaiteilijoista ja kansainvälistäkin huomiota saanut taidemaalari on tullut tunnetuksi ihmismieltä taidokkaasti kuvaavista tussipiirroksistaan ja maalauksistaan. Näyttelyssä on esillä myös Reino Yliaskan taitavia luontomaalauksia, Tarja Ruotsalaisen monipuolista kuvallista kerrontaa ja Katriina Ruhan "Taikaruukun" keramiikkaa. Askareen kesänäyttelyssä on myytävänä Osuuskunta Kitisen Kätevien Lapin marjoista ja muista luonnon antimista jalostettuja tuotteita. Kesänäyttelyn yhteydessä on myös kahvila.

Avoinna 29.6. - 28.8. ti - su 11 - 17   Vapaa pääsy.
               1.9.-26.9. ke - su 11 - 17  Vapaa pääsy.

Syyskuussa ART ASKA nykytaidenäyttely.

Tutustu nettisivuihimme tästä...

Kotiseutumuseo

Sodankylän kotiseutumuseon päärakennus on v. 1906 rakennettu Kuukkelin talo Rieston kylästä, nykyisen Lokan tekoaltaan alueelta. Talo siirrettiin talkoovoimin museoalueelle 1960-luvulla.

Alueelle on lisäksi siirretty Sodankylän pappilan vanha tolla eli olki- ja ruumenvarasto, savusauna, riihi, paja, lapintalo, vasotuskota, kesänavetta ja kaksi aitaa sekä kirnu eli poroaidan osa ja muutamia muita alueen vanhoihin elinkeinoihin liittyneitä rakennuksia ja rakennelmia.

Museo on perinteinen kotiseutumuseo, joka esittelee Sodankylän alueen vanhaa koti-, kylä- ja elinkeinokulttuuria.

Museossa voi tutustua paikallishistoriaan liittyviin rakennuksiin ja esineistöön. Museoalue sijaitsee Kitisen- ja Jeesiönjoen yhtymäkohdan rantatörmällä.

Avoinna 21.8.2015 saakka  ma-su 12- 18

Talvella suljettu.

Pääsymaksu: aikuiset 2 €, eläkeläiset, opiskelijat ja lapset 1 €

Lisää tietoa tästä linkistä.....

Luoston Rinki

Luoston Rinki on Luoston ympäristöön sijoittuva kulttuurireitti, jonka pituus on 140 km ja kesto arvioitu kahdeksaksi tunniksi. Reitti on tarkoitettu sellaisille matkailijoille, jotka ovat liikkeellä omalla autolla.

Reitti lähtee Luostolta ja jatkuu Askan kylän vanhalle koululle Askareen kesänäyttelyyn. Askareessa on esillä kyläläisten tekemiä käsitöitä: mm. mattoja, poppanoita, leluja, puutöitä, puukkoja yms. sekä kylässä asuvien ja työskentelevien taiteilijoiden Helena Junttilan ja Reino Yliaskan taidetta. Askasta reitti etenee edelleen Sodankylään.

Sodankylän kohteita ovat Kotiseutumuseo, Vanha kirkko (rak. 1689), Suomen tunnetuimman naivistin teoskokoelma Museo-galleria Alariesto, Rakukeramiikkataiteilija Maarit Mattasen Keramiikkapaja Maari, Kultaseppä/taidekaivertaja Seppo Penttisen liike, Lahja- ja matkamuistomyymälä Lahjatalo, Paikallinen lämminhenkinen käsityömyymälä ja ompelimo Lahjakontti sekä Suunnittelija Pirita Pernu-Lehtisen ajattomia pellavaneuleita valmistava Pirita.

Reitti jatkuu Kemijärventietä pitkin Välisuvantoon Revontulikota Pohjan Kruunuun, jossa voi tutustua vaikuttavaan diaesitykseen revontulista ja kuulla esitelmän sekä tieteen että vanhojen uskomusten pohjalta. Seuraavana kohteena on Suvannon kylä, jossa tutustumiskohteina ovat Museokoulu ja Mettiäisen Kahvila-Galleria Säpikäs. Suvantoa ei syrjäisyytensä ansiosta poltettu sodan aikana, joten kylässä voi tutustua vanhaan kulttuurimaisemaan hirsirakennuksineen. Reitti päättyy kahden mahtavan tunturin, Pyhän ja Luoston puolivälissä sijaitsevaan Poropuisto Koparaan.

Reittiä ei markkinoida tiettynä aikana tapahtuvaksi, koska kullakin kohteella on omat aukioloaikansa. Osa kohteistahan on avoinna koko vuoden, ja toiset ovat avoinna vain kesäisin. Reitti on mainio päiväretki kaikille lappilaisesta kulttuurista kiinnostuneille. Ringin voi kiertää kumminkin päin, tai vaikka jakaa kahdelle päivälle. Esitettä voi tilata Sodankylän Matkailuneuvonnasta, puh. 040 - 746 9776 tai email: info@sodankyla.fi.

Muistomerkit

Sodankylän kunnan alueella sijaitsee yhteensä 46 erilaista muistomerkkiä. Kaikki liittyvät tavalla tai toisella Sodankylän alueen ja kylien historiaan ja tapahtumiin, joukossa on useita sotahistoriallisia muistomerkkejä.

Muistomerkeistä on koostettu kokonainen kirja Muistomerkit Sodankylässä. Julkaisijana Sodankylän Rintamaveteraanit ry ja kirjoittajana Jorma Kitunen.

Kirjan voi tilata Sodankylän kunnanvirastolta, puh. 0400 - 618 870, fax (016) 618 102. Kirjaa myydään myös Sodankylän Matkailuneuvonnassa, puh. 040 - 746 9776. Kirjan hinta 26 € + postituskulut.

Pappilanniemen luontopolku

Aivan Sodankylän keskustan tuntumassa, Kitisen ja Jeesiöjoen yhtymäkohdassa, kiertää 2,7 km pituinen viehättävä Pappilanniemen luontopolku. Joet ovat ruokkineet maaperää niin, että niemen luonto ja kasvillisuus on harvinaisen rehevää ja rikasta. Lapin ympäristökeskus on kartoittanut ja luetteloinut kasvillisuutta ja eläimistöä kulkijan nähtäväksi ja koettavaksi.

Pappilanniemen luontopolun varrelle on suunniteltu ympäristötaidekokonaisuus, jonka ensimmäinen teos, Keripäät valmistui syksyllä 2007. Ympäristötaidepolun teema on vuodenkierto, jota kuvataan vanhojen paikallisten elinkeinojen kautta. Keripäät-teos koostuu kolmestakymmenestä saalispatsaasta eli keripäästä. Perinteisesti pyöreäpäinen keripää pystytettiin paikalle, jossa oltiin saatu hyvä saalis. Kuvataideseura Kaamoksen, Jeesiörannan koulun erityisoppilaiden ja Lapin yliopiston taisekasvatuksen laitoksen yhteistyönä toteutetussa teoksessa keripäiden nupit on veistetty vanhijen saaliseläinten muotoon. Polun varteen on asetettu myös kiviä, joihin on kaiverettu pätkiä vanhoista sompiolaisista teksteistä. Tekstit liittyvät vuodenkiertoon ja antavat viitteitä ympäristötaidepolun tulevista teoksista.

Pääportilta, vanhan pappilan pihapiiristä polulle voit lähteä myös pyörätuolilla ja rattaiden kanssa, sillä kosteiden painanteiden yli on rakennettu pitkospuut ja sillat. Polun varrella on myös puolikota, joka toimii tauko- ja levähdyspaikkana. Luontopolulle pääset myös yhdyspolkua (opastus: ei pyörätuoleille) pitkin jo vanhan kirkon luota.

Museo-Galleria Alariesto

puh. 040-746 9776, info@sodankyla.fi

Museo-Galleria Alariesto sijaitsee aivan Sodankylän keskustassa, vanhan kirkon ja poropatsaan välittömässä läheisyydessä, Sodankylä-talossa.

Museo-Galleria avattiin heinäkuussa 1986 ja siellä esitellään pysyvästi taidemaalari Andreas Alarieston (1900 - 1989) elämäntyötä ja tuotantoa.

Museo-Galleriaa ylläpitää Riikka ja Andreas Alarieston Lapinkuvat - säätiö ja Sodankylän kunta. Säätiön tehtävänä on huolehtia Alarieston Sodankylän kunnalle lahjoittamasta 64 taulun kokoelmasta sekä vaalia Lapin ja erityisesti vanhan Sompion omaleimaista kulttuuriperintöä.

Lähes jokaiseen maalaukseen liittyy Alarieston kertoma tarina, tavallisesti jokin todellisuudessa tai myyttisessä historiassa tapahtunut asia. Osa taiteilijan kuvaamista asioista ovat ainutlaatuisia, niistä ei ole olemassa mitään muuta dokumenttia.

 Tutustu nettisivuihimme tästä...

Poro ja lappalainen-patsas

poropatsasPronssiteos kirkonkylän keskustassa kuvaa yhtä peruselinkeinoista, poronhoitoa, joka nykyäänkin antaa elannon usealle kymmenelle sodankyläläisperheelle. Useimmille poronhoito on enää sivuelinkeino, joka on kuitenkin hyvin tärkeä harjoittajalleen, sillä sen kautta yhteys luonnon kiertokulkuun säilyy edelleen elävänä.

Patsas on Ensio Seppäsen luomus vuodelta 1970.

Revontulikota Pohjan Kruunu

Revontulikota Pohjan Kruunu 

puh. 040  514 2858, raili.turunen@arcticacademy.inet.fi

Arctic Academy:n revontulikota Pohjan Kruunussa nähtävä revontuliesitys johdattaa matkailijan vanhoista uskomuksista viimeisimpiin tieteellisiin totuuksiin. Esitykset järjestetään tilauksesta ryhmillle (väh. 4 hlöä) ympäri vuoden.

Avoinna: kesällä 2014 tilauksesta.  Varaukset puh 040 514 2858. Esityksen kesto 30 min, hinta  11€/aik ja 6 € / alle 12v.  Minimi  4 henkilöä. Aurora House sijaitsee Välisuvannontiellä , noin 12 km Sodankylän keskustasta.

Sodankylän kirkko

kirkkopuh. 0400 - 190 406, fax (016) 611 057

Sodankylän uusi kirkko on valmistunut vuonna 1859 ja sen rakennusmateriaalina on käytetty paikkakunnalta louhittua kiveä. Kirkko toimii Sodankylän seurakunnan pääkirkkona.

Jumalanpalvelukset sunnuntaisin klo 10.00 ympäri vuoden.

Avoinna 2.6.2014 alkaen, ma-la 10-18, su 10-17.

Pääsymaksu on vapaaehtoinen.

Taidenäyttelyitä Sodankylän keskustassa

Museo-Galleria Alariesto
Jäämerentie 3
puh. 040-746 9776,
info@ sodankyla.fi

Sompion kirjaston näyttelytila
Jäämerentie 1
puh. 0400 - 276 114
kirjasto@sodankyla.fi
www.sompionkirjasto.fi

Kulttuurijotos
Ympäristötaidetta Pappilanniemessä kesällä.
puh. 040 - 746 9776
info@sodankyla.fi

Tankavaaran Kultamuseo & Golden World

kultakyläKultamuseo: puh. (016) 626 171, fax (016) 626 271

Sodankylän pohjoisosat ovat vanhaa  kullanhuuhdontaseutua, josta kultaa löytyy vielä nykyäänkin. 

Kultamuseo kertoo tästä perinteestä paitsi Lapin, myös koko maailman mitassa. Golden World -näyttelyssä voi tutustua yli 20 maan kultahistoriaan.

Aitoa kultaa voi huuhtoa kylän alueella sijaitsevassa huuhtomossa. Joka kesä joku onnekas löytää ison hipun, mutta ilman hippuja ei jää kukaan!

Avoinna

Pääsymaksu

 

 

Urho Kekkosen kansallispuisto - Koilliskairan luontokeskus

-puh. 0205 64 7251, fax 0205 64 7250, ukpuisto@metsa.fi

Urho Kekkosen kansallispuisto Koilliskairassa on Länsi-Euroopan viimeisiä erämaa-alueita. Luontokeskuksen pysyvässä näyttelyssä esitellään alueen monipuolista luontoa, eläimistöä ja kasvillisuutta sekä saamelaisuutta, poronhoitoa ja retkeilyn historiaa.

Avoinna

Vapaa pääsy.

Pyhä-Luoston kansallispuisto - Luontokeskus Naava

puh. 0205 64 7302, fax 0205 64 7304, pyhaluosto@metsa.fi

Pyhä-Luoston kansallispuiston ydinosan muodostaa Suomen eteläisin tunturijono. Alue palvelee monipuolisesti niin luonnonsuojelua, paikallisväestöä, retkeilyä kuin matkailuakin. Puisto koostuu vuonna 1938 perustetusta Pyhätunturin kansallispuistosta ja sen luoteispuolella sijaitsevasta Luoston alueesta, jotka yhdistettiin uudeksi kansallispuistoksi vuonna 2005.

Avoinna

Vapaa pääsy. Ryhmien opastukset maksullisia.

Pyhä-Luoston kansallispuisto

Vanha kirkko (v. 1689)

puh. 0400 - 190 406, fax (016) 611 057

Suurina juhlapyhinä kokoontuivat sekä saamelaiset että uudisasukkaat pitkienkin matkojen takaa yhteisiin jumalanpalveluksiin. Talvella saavuttiin porolla ajaen, kesällä veneillä.

Sodankylän vanha hirsinen tukipilarikirkko on rakennettu vuonna 1689 Sodankylän, Sompion, Keminkylän (Savukosken) ja Kittilän lapinkyliä varten. Kirkko on Suomessa parhaiten säilyneitä puukirkkoja ja vanhimpia Lapissa säilyneitä puukirkkoja. Se on museoviraston johdolla kunnostettu vuonna 1980, jolloin korjattiin myös kirkkoa ympäröivä komea hirsiaita. Tällä vuosikymmenellä kunnostettiin kirkon paanukate ja pintalaudoitus.

Vanhassa kirkossa pidetään keäaikaan pienimuotoisia hartaustilaisuuksia ja se on suosittu hääkirkkona.

Avoinna 2.6.2014 alkaen, ma-su klo 9-18.

Muina aikoina sopimuksesta.
Pääsymaksu on vapaaehtoinen.

Sodankylän vanhan pappilan, uuden seurakuntatalon ja vanhan hautausmaan välinen tasainen jokitörmä on ollut vanhaa saamelaisten asumiskenttää, jota siihen aikaan kutsuttiin kyläsiljoksi.

Kyläsiljon paikalle on pystytetty muistomerkki.

1-Sodankylä esite Visitsodankyla.fi