Takaisin
 24.2.2017

Sodankylässäkin julkisiin tiloihin on hankittu defibrilaattoreita

NOPEA ENSIAPU VOI PELASTAA SYDÄNKOHTAUKSESSA


Sodankylässä on julkisiin tiloihin hankittu defibrilaattoreita sydänturvallisuuden lisäämiseksi. Defibrillaattori eli defi on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku.

Sepelvaltimotauti ja muut sydänsairaudet voivat aiheuttaa äkillisen sydämen pysäyttävän rytmihäiriön. Sydänpysähdys voi olla sydänsairauden ensimmäinen oire. Yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö on kammiovärinä. Kammiovärinässä ainoa sydämen käynnistävä hoito on tarkoitukseen suunnitellulla laitteella eli defibrillaattorilla annettava sähköisku eli defibrillaatio. Defibrillaatio tulisi suorittaa viiden minuutin sisällä sydänpysähdyksen alusta, jotta potilaan toipuminen olisi todennäköistä. Jos defibrillaatio viivästyy, lisää painelu-puhalluselvytys todennäköisyyttä, että defibrillaatio käynnistää sydämen. Vain harvoin painelu-puhalluselvytys itsessään käynnistää sydämen.

Sydänpysähdyspotilaan ensimmäinen auttaja on yleensä maallikko. Nykyaikaisten neuvovien puoliautomaattisten defibrillaattoreiden avulla maallikko voi myös defibrilloida. Puoliautomaattiset defibrillaattorit tunnistavat kammiovärinän ja ohjaavat käyttäjäänsä defibrilloimaan ääni-, kuva- ja valo-ohjeiden avulla. Laite ei anna sähköiskua, ellei autettavalla ole kammiovärinää.

www.def.fi – sivustolla on tietokanta elvytyslaitteista maallikoiden käyttöön.

Sodankylässä sijaitsevat deffa-laitteetDeffakoulutus kunnanvirastolla.jpg

  • Sodankylän apteekki
  • Sodankylän Liikuntahalli
  • Kunnanvirasto
  • SPR Sodankylän osasto
  • Hannuksenkartano
  • Aleksanteri Kenan koulu
  • Lapin Ammattiopisto Sodankylän toimipiste
  • Kolpeneen päiväkeskus
  • Pelastushelikopteritukikohta ASLAK


 


Laitteen hankkinut organisaatio sopii toimintaohjeet laitteen käyttämisestä sekä säännöllisistä koulutuksista. Ennen laitteen käyttöönottoa, laitetoimittaja huolehtii turvalliseen käyttöön opastamisesta. Lisäksi laitteen käyttäjille suositellaan peruselvytyksen ja defibrillaattorin käytön koulutusta. Koulutuksista voidaan sopia laitteen myyjän kanssa tai tilata koulutus esim. Suomen Punaisen Ristin kautta.

Ohjeenmukaisesti käytettynä ei laitteesta ole vaaraa autettavalle eikä auttajalle.

Sodankylän kunnan henkilökuntaa on koulutettu deffa-laitteen käyttöön eri yksiköissä.
Kouluttajana ja laitteen toimittajana Sodankylän kunnassa on Merplast, http://www.merplast.fi/.

 

Päivitetty: 29.1.2018 17:22

Tiedostot

No content found

Linkit

No content found